Google tilasi ensimmäiset robottiautonsa

Hakukoneyhtiö Google on suunnitellut itseohjautuvaa robottiautoaan jo vuosia ja sitä on testattu liikenteessä useita kuukausia ja satoja tuhansia kilometrejä — ilman kolareita.

Ilman kuljettajaa kulkevan Googlen suunnitteleman auton ennustetaan mullistavan liikenteen täysin. Teknologiajätti Google on tilannut tehtaalta ensimmäiset robottiautonsa. Autot tulevat liikenteeseen ja katukuvaan Kaliforniassa kevään 2015 aikana. Google kertoi tilauspäätöksestään Detroitin autonäyttelyssä. Robottiautot valmistaa detroitilainen Roush, jonka yhteistyökumppaneina toimivat muun muassa Continental, Bosch ja ZF Lenksysteme. (Lähde: Detroit Free Press)

Googlen tilatut 150 robottiautoa ovat vielä testausajoissa. Autojen kaupalliseen käyttöön Google tähtää jo vuoteen 2017 mennessä.

Googlen robottiautot tulevat Kalifornian katukuvaan jo tänä keväänä. 
Googlen robottiautot tulevat Kalifornian katukuvaan jo tänä keväänä. 

Googlen avaus lisää merkittävästi liikenneturvallisuutta

Auton kehitystyöstä Googlella vastaava Sebastian Thrun ennustaa, että itseohjautuva auto mullistaa elämämme ja lisää liikenteen turvallisuutta. Liikenneonnettomuudet, liikkumiseen kulutettu aika ja energiankulutus tullee vähentymään 90 %. Autot tulevat kommunikoimaan liikenteessä keskenään niin mallikkaasti, että esimerkiksi liikennevaloista voidaan luopua kokonaan. Tutkimusten mukaan suurin osa liikenneonnettomuuksista on joko osin tai kokonaan kuljettajan aiheuttamia, ja itseohjautuvien autojen perimmäinen tarkoitus onkin päästä eroon inhimillisistä virheistä ja ehkäistä sen ansiosta liikennekuolemat ja vakavat loukkaantumiset. Robottiauto kerää 750 megatavua tietoa ympäristöstään joka sekunti. Se näkee käytännössä kaiken, vaikka jalankulkijalta tai pyöräilijältä putoavan tupakantumpin. Pyörivän pallon havaitessaan auto ennakoi lapsen mahdollisesti juoksevan tielle. Tämän kaltainen autojen älykkyys lisää liikenneturvallisuutta merkittävästi. (Lähde: Kauppalehti)


Lue myös:

Ennen kuin sähköautoistuminen on päässyt Suomessa edes kunnolla käyntiin, voidaan jo puhua älykkäiden autojen tulemisesta. Ennustetaan, että tulevaisuudessa autot saattavat hoitaa ajon itsenäisesti.

Lue lisää