Sähköautojen latauskenttä hotelli Hullu Poron edustalle
​- PlugIt mukana suunnittelu- ja asennustöissä

Sähköauton lataaminen Levillä on jatkossa helppoa, sillä hotelli Hullu Poro edustalle valmistuu kuusipaikkainen sähköautojen latauskenttä.

Edelläkävijänä tunnettu Hullu Poro haluaa olla mukana vauhdittamassa sähköisen liikenteen kasvua rakentamalla Suomen pohjoisimman latauskentän. PlugIt on ollut mukana Hullu Poron latauskentän suunnittelussa ja laitteiden asentamisessa.

Sähköautolla pohjoiseen

Sähköinen liikenne on väistämättä tulevaisuuden liikkumismuoto, mikä on saatu huomata myös pohjoisen matkailukeskuksissa. Yhä suurempi määrä matkailijoista haluaa saapua lomalle myös ladattavilla ajoneuvoilla, jolloin keskusten pitää pystyä vastaamaan ihmisten muuttuneisiin tarpeisiin. Tämä edellyttää huomion kiinnittämistä matkailukeskusten sähköautojen latausinfrastruktuuriin, sillä ajoneuvojen latausmahdollisuuksien tulee olla kunnossa, etenkin kun niitä tulevaisuudessa tarvitaan yhä enemmän ja enemmän. Hullu Poro sekä PlugIt haluavat omalta osaltaan mahdollistaa sähköisen liikenteen kasvun Suomessa siten, että myös Pohjois-Suomeen on mahdollista matkustaa omalla ladattavalla ajoneuvolla.

Tutustu julkisten paikkojen latauslaitevaihtoehtoihin verkkokaupassa >>

PlugIt on ollut mukana Hullu Poron latauskentän suunnittelu- ja rakennustöissä.
PlugIt on ollut mukana Hullu Poron latauskentän suunnittelu- ja rakennustöissä.

”Alun perin idea sähköautojen latauskentän rakentamisesta lähti liikkeelle Hullu Poron henkilökunnan käytössä olevien sähköautojen lataustarpeesta”, kertoo Hullu Poron omistaja Päivikki Palosaari. ”Omien sähköautojen kautta lähteneestä innostuksesta syntyi halu jakaa sähköautoilun ilosanomaa eteenpäin. Halusimme myös tarjota ladattavien autojen omistajille mahdollisuuden saapua Leville omalla autolla, sillä huomasimme, että Lapista puuttui latauspisteitä”, Palosaari jatkaa. Koska Hullu Poro on nykyaikainen ja energiaa säästävä yritys, oli latauskentän rakentaminen mitä sopivin hanke lähteä toteuttamaan. Latauskentän rakentaminen tukee myös Hullu Porossa käynnissä olevaa energiansäästöohjelmaa.

Levin latauskenttä ei palvele pelkästään suomalaisten matkailijoiden lataustarpeita, sillä iso osa Levin turisteista saapuu alueelle omilla autoilla myös Pohjois-Ruotsista ja -Norjasta. Erityisesti norjalaiset ovat sähköautoilun edelläkävijäkansaa; maasta löytyy jo tällä hetkellä yli 30 000 ladattavaa ajoneuvoa, joille halutaan taata latausmahdollisuus myös Suomen puolella.

Suomen pohjoisin latauskenttä

Suomen pohjoisin sähköautojen latauskenttä otetaan virallisesti käyttöön Levin talvikauden avajaisten yhteydessä 7.-9.11. Latauskenttä on toteutettu yhteistyössä Hullu Poron ja PlugItin kesken; yritykset ovat yhdessä vastanneet sekä latauskentän suunnittelusta että rakennustöistä.

”Keskeisen sijaintinsa ansiosta hotelli Hullu Poron edusta on oiva paikka sähköautojen latauskentälle, joten päätös latauskentän sijainnista oli siten helppo tehdä”, kertoo Päivikki Palosaari. Suuri osa Levin matkailijoista kulkee automaattisesti paikan ohi lomallaan, joten latauskenttää on vaikea olla huomaamatta. Näkyvän paikan lisäksi latauskentän sijoittamiseen vaikuttivat muun muassa sähkövetojen sekä lumitöiden teon helppous.

Latauskentällä on kolme kaksipuoleista Ensto EVC200 -latauspistokeasemaa, yhteensä kuusi latauspaikkaa, jotka ovat latauspistoketyyppiä 2 (type 2). Matkailijalla täytyy olla latauspistoketyypin 2 latauskaapeli mukana tullessaan lataamaan autoaan.

Latauskentällä on kolme kaksipuoleista Ensto EVC200 -latauspistokeasemaa.
Latauskentällä on kolme kaksipuoleista Ensto EVC200 -latauspistokeasemaa.

Hullu Poron latauskenttä sisältää edistyksellistä tekniikkaa

Latauskentällä matkailija saa helposti ja nopeasti ladattua sähköisen ajoneuvonsa akut täyteen. Auton akkujen lataus Levin latauskentän paikoilla kestää ladattavilla hybridiautoilla n. 2,5-5 tuntia (riippuen auton akuston koosta) ja täyssähköautoilla n. 4-8 tuntia (riippuen akuston koosta ja auton maksimilatausvirrasta). Latauskentän paikat on tarkoitettu ainoastaan ladattavien ajoneuvojen pysäköintiin.

”Levin latauskentän latausasemat sisältävät useita edistyksellisiä ominaisuuksia, jotka tuovat oman lisämielenkiintonsa lataamiseen”, toteaa PlugItin tekninen johtaja Ari Kurri. Kurri kertoo, että latauskentän laitteisiin asennetaan mm. erityinen mittausjärjestelmä, joka seuraa niiden toimivuutta ja statistiikkaa. Statistiikan avulla voidaan demonstroida mm. ladattavien autojen tuottamaa säästöä co2-päästöissä sekä niiden energiatehokkuutta. Informaatiota pystytään seuraamaan reaaliajassa hotelli Hullu Poron aulaan asennetulta näytöltä, joka näyttää tiedot lataustapahtumakohtaisesti. Latauskentän latauspaikat ovat myös jatkuvassa etävalvonnassa ja lisäksi niitä voidaan testata etänä. Auton lataaminen Hullu Poron latauskentällä on toistaiseksi ilmaista ja lataamiseen vaadittavan kortin saa käyttöön hotelli Hullu Poron aulasta.

Latauskenttä sijaitsee keskeisellä paikalla Hotelli Hullu Poron edustalla Rakkavaarantiellä.
Latauskenttä sijaitsee keskeisellä paikalla Hotelli Hullu Poron edustalla Rakkavaarantiellä.