Sähköautot suuressa suosiossa Norjassa

Nissan Leaf-täyssähköauto on Norjan myydyin auto.
Nissan Leaf-täyssähköauto on Norjan myydyin auto.
Valtion avustukset edesauttavat ladattavien ajoneuvojen yleistymistä.

Ladattavat ajoneuvot ovat Norjassa kovassa nosteessa. Liikenteessä onkin jo yli 33 000 ladattavaa autoa. Tähän mennessä tänä vuonna ladattavia autoja on jo ostettu yli 11 000. Määrä on on enemmän kuin koko viime vuonna myytyjen sähköautojen lukumäärä yhteensä.

Ladattavien autojen osuus kaikesta henkilöautomyynnistä on kivunnut tänä vuonna 14 prosenttiin. Sähköautojen suurelle suosiolle on syynsä - valtion avokätinen tuki. Norjassa ladattavat autot saavat vapautuksen muun muassa autoverosta ja tietulleista. Myös pysäköinti on ilmaista. Sähköautoilijat saavat myös ajella joukkoliikenteelle tarkoitetuilla kaistoilla. Muissa maissa ei päästä lähellekään Norjan sähköautotiheyttä. Yhdysvalloissa ladattavien autojen myynti on vielä alle prosentin autojen kokonaismyynnistä. Huomattavaa on kuitenkin se, että ladattavien autojen myynti on sielläkin kasvanut 30 prosentin vauhdilla.

Suomessa ladattavien ajoneuvojen yleistymistahti ei ole ollut Norjan tasolla. Heinäkuun lopussa Suomen liikenteessä ladattavia autoja oli noin 600 kappaletta. Kasvuprosentti on kuitenkin huomattava, sillä vuosi sitten Trafin tilastojen perusteella sähköajoneuvoja oli rekisteröity 324 kappaletta.

Uusi ladattava auto maksaa Norjassa suurin piirtein saman verran kuin vastaavankokoinen polttomoottoriauto. Tähän kun lisätään bensiinikäyttöisen ajoneuvoon verrattuna alhaisemmat ajokustannukset, sähköautojen suosio on taattu.

Norjassa myydään lähes tulkoon pelkästään täyssähköautoja, kuten Nissan Leafia ja Tesla Model S:ää, jotka ovatkin myydyimpiä autoja kaikki henkilöautot mukaan lukien. Plug-In, eli ladattavia, hybridejä myydään vain vähäisiä määriä. Nissan Leaf onkin autokannassa selkeä markkinajohtaja. Heinäkuussa ladattavien autojen myyntitähdiksi nousivat kuitenkin uudet Volkswagenin sähköautot.


Lähde: Tekniikka&Talous kuva Nissan