Sähköautoilu muuttaa ihmistä

Sähköautoilu vie mennessään ja tuo ajamiseen uusia ulottuvuuksia. Aikaisemmin ajon aikana tuli tuijotettua pelkästään, kuinka paljon navigaattorin ennustamasta perillesaapumisajasta saa pudotettua pois. Toisin on nyt.
Kuulun siihen pieneen joukkoon suomalaisia, jotka ajavat lähes 50 000 km vuodessa. Entisen työnantajani leivissä kiersin Suomea hyvin raskaalla kaasujalalla ja isolla farmariautolla. Kokeiltuani ensimmäistä kunnon sähköautoa vuonna 2011 ihastuin siihen heti. Olen uskonut siitä asti, että autoilun tulevaisuus saattaa olla nopeallakin aikavälillä muualla kuin polttomoottoriautoissa.

Uuden työnantajan mahdollistamana olen saanut käyttööni Mitsubishi Outlander PHEV nelivetoisen katumaasturin. Ensimmäiset maistiaiset kyseisestä automallista sain heti ensimmäisen erän saavuttua Suomeen ja valintani oli tämän jälkeen selvä. Kolmilapsisessa perheessä lasten harrastukset sekä aktiivinen mökkeily asettavat auton valintaan melkoisia reunaehtoja. Lisäksi nykyisen työnantajani toimipiste sijaitsee noin 20 km päässä kotoani, joten pystyn hyödyntämään ladatun sähkön tuomaa kustannushyötyä ajamisessa maksimaalisesti.

Uskomattomin asia on se, miten auto on vaikuttanut ajotottumuksiini. Ennen ei kulutusmittareita katseltu tai sen kustannusvaikutuksia mietitty; vain mahdollisimman nopea eteneminen paikasta A paikkaan B oli tärkeää. Tilanne on muuttunut siitä paljon. Nyt huolehdin, että kotona auto on aina kiinni kotilatauspisteessäni. Vaimo välillä kysyykin: 'Onko järkeä laittaa autoa lataukseen, olemme kotona vain tunnin?' Tietysti on, koska näitä tunnin kotipysähdyksiä tulee vuodessa paljon ja tällä säästää ihan oikeaa rahaa. Myös ajon aikana tarkkailtavan kohde on vaihtunut; enää ei tule tarkkailtua sitä, kuinka paljon navigaattorin ennustamasta perillesaapumisajasta saa pudotettua pois. Nykyisin tarkkailun kohteena on, että kuinka kauan pystyy ajamaan ilman, että moottori käynnistyy. Tämä ei silti tarkoita sitä, että tulisi oltua tien tukkona; auto kiihtyy ja kulkee verrattain ripeämmin kuin muut vastaavat autot.

Sähköautoilu vie mennessään, mutta tulevaisuus onkin jo täällä.

Ari Kurri
hallituksen puheenjohtaja
​Plugit Finland Oy