Tukea sähköauton hankintaan

Kansallinen ilmasto- ja energiastrategia asettaa 15 %:n päästövähennystavoitteen liikenteelle vuoteen 2020 mennessä. Eräs keino tähän on henkilöautokannan uudistaminen . Valtion kädennojennus autoilijoille on romutuspalkkio tai tuki täyssähköauton hankintaan.

Autokannan uudistamista pyritään mm. edistämään romutuspalkkiolla, jonka edellytyksenä on, että romutettavaksi tuotava auto on otettu käyttöön vuonna 2007 tai aikaisemmin ja se ollut liikennekäytössä vuoden 2017 aikana sekä romutushetkellä. Romutuspalkkion käyttäjän on pitänyt myös olla auton omistajana tai haltijana romutusta edeltävät 12 kuukautta. Palkkio myönnetään vain yksityishenkilölle. Lue lisää täältä.

Lisäksi valtio myöntää seuraavana kolmena vuotena 2000€:n tuen täyssähköauton hankintaan. Auto pitää tulla henkilökohtaiseen tai vuokrakäyttöön ja ostajan pitää olla yksityishenkilö. Lisäksi edellytyksenä on, että auto saa maksaa enintään 50 000€ (sisältäen sekä arvonlisä-, että autoveron) sekä tilaus- ja kauppasopimus tai sopimus pitkäaikaisvuokraamisesta on tehty ajalla 1.1.2018–30.11.2021. Hankintatuen saa suoraan autokaupassa, eli summa vähennetään auton hinnasta.

Autojen maahantuojat voivat lisäksi myöntää omia tarjouksia. Esimerkiksi Hyundai tarjoaa laajan 2500 euron hankintaedun kaikkiin kolmeen IONIQ-malliin, hybridiin, plug-in-lataushybridiin ja electric-täyssähköautoon 31.3.2018 asti. Etu sisältää valtion täyssähköauton hankintaedun. Lisätietoa löytyy täältä https://www.hyundai.fi/hyundain-ekoetu/

Hyundai Motor Finlandin toimitusjohtaja Esa Kurikka uskoo vähäpäästöisempien uusien autojen kysynnän piristyvän entisestään hankintatuella. Hyundai-malliston ensimmäisen sähköauton IONIQin runsas kysyntä yllätti meidät todella positiivisesti. Tuotantojonoa puretaan keväällä, ja uusia tilauksia pystytään toimittamaan kesästä eteenpäin, arvioi Kurikka.

Ylipäätään liikennekäytössä olevien täyssähköautojen (BEV) kanta kasvoi 31.12.2016 tilanteesta 31.12.2017 mennessä 72%. Vuoden 2017 lopussa tieliikennekäytössä oli yhteensä 1449 täyssähköautoa ja kasvua oli siis 607 kappaletta. Uusia sähköautoja ensirekisteröitiin vuonna 2017 yhteensä 502 kappaletta.