Volvo Cars:in Drive Me -projekti etenee vauhdilla

Volvo esittelee ratkaisun, jonka avulla itseohjautuvat autot integroidaan osaksi jokapäiväistä liikennettä.

Volvon Drive Me -projektissa on tavoitteena antaa tavallisille ihmisille mahdollisuus istua itseohjautuvan auton ratin taakse normaalin liikenteeseen. Drive Me -projektin toinen vuosi on lähtenyt liikkeelle tavoitteenaan tuoda sata itseajavaa autoa liikenteeseen Göteborgin ympäristöön vuoteen 2017 mennessä. Julkisen hankkeen tavoitteena on edesauttaa kestävän liikkumisen kehittymistä ja poistaa liikkenneonnettomuudet. Hankkeessa on mukana lainsäätäjät, liikenneviranomaiset, kaupunki sekä autonvalmistaja.

Autopilot-järjestelmä

Volvon Autopilot-järjestelmä on suunniteltu siten, että auto hallitsee kaikkia ajamisen osa-alueita. Projektin suurin haaste on suunnitella luotettava autopilotti, joka toimii erilaisissa liikenne- ja vikatilanteissa. Aluksi autot liikkuvat teillä, joissa ei ole vastaantulevaa liikennettä, pyöräilijöitä tai kävelijöitä.

Järjetelmän luotettavuus on laitettu kovaan testiin, sillä sen tarvitsee olla lähemmäs 100-prosenttinen kuin 99-prosenttinen ennenkuin itseajavat autot päästetään normaalin liikenteen sekaan. Autoon on kehitetty myös varajärjestelmiä, jotka varmistavat Autopilotin toiminnan, vaikka jokin vika tulisi. Kun ajon aikana tapahtuu suurempia muutoksia (esim. sääolosuhteet, tekninen vika tai reitti päättyy), niin järjestelmä kehottaa kuljettajaa ottamaan ajamisen hallintaansa. Mikäli kuljettaja ei syystä tai toisesta pysty ottamaan ajoneuvoa hallintaansa, pysähtyy se turvalliseen paikkaan.

Autossa on kaksi tutkaa edessä ja kaksi takana. Lisäksi koeajoautosta löytyy kamerat puskurien kulmista sekä tuulilasista. Yhdistetty tutka- ja kamerayksikkö lukee liikennemerkkejä ja tien kaarteita sekä osaa tunnistaa kohteet tiellä. Auton ympäristöä tarkkaillaan koko ajan 360 asteen näkymästä. Autosta löytyy myös ultraäänianturit sekä lasermittauslaite, jotka tarkkailevat auton ympäristöä; niin pitkälllä kuin lähelläkin olevia kohteita.

Auton paikannus toimii tehokkaalla GPS:llä ja 3D-teräväpiirtodigitaalikartalla, joita päivitetään jatkuvasti reaaliaikaisilla tiedoilla. Kartasto antaa autolle tietoja ympäristöstä, kuten korkeudesta, kaarteista, kaistojen lukumääristä, tunnelien geometriasta, kaiteista, liikennemerkeistä jne. GPS:n ja kartaston avulla auto osaa valita parhaan reitin reaaliajassa ottaen huomioon kaikki muuttujat.

Lähde: volvocars.com

Volvo Cars esittelee ainutlaatuisen ratkaisun itseajavien autojen integroimiseksi liikenteeseen
Volvo Cars esittelee ainutlaatuisen ratkaisun itseajavien autojen integroimiseksi liikenteeseen