Sähköautojen latauslaitteiden tunnistustekniikka

Sähköautojen latauslaitteet saattavat vaatia toimiakseen RFID- tai NFC-tunnisteella tehtävän valtuutuksen.

Sähköautojen julkiset latauspisteet vaativat yleensä lataamisen aloittamiseksi käyttäjältä tunnistautumisen, joka voi tapahtua RFID- tai NFC-tunnisteisella kortilla tai tagilla. Kohteesta riippuen kortti- tai tagitunniste voi olla tilattavissa etukäteen (esim. Virtapisteen latausasemat) tai noudettavissa esimerkiksi latauspalveluita tarjoavan yrityksen aulapalvelusta tai kassalta (mahdollisesti maksua vastaan).

Tunnistustekniikalla toimivista laitteista on mahdollista saada eriteltyä monenlaista latausdataa erityisen taustajärjestelmän avulla. Taustajärjestelmän avulla latauspalveluiden tarjoaja voi selvittää esimerkiksi kuka latauslaitteilla lataa ja kuinka paljon laitteilla ladataan.

Kertyvän tiedon pohjalta latauspalveluiden tarjoaja pystyy seuraamaan mm. latauslaitteidensa kokonaiskulutusta kuukausitasolla​ ja halutessaan hinnoittelemaan latauspalvelut sähkön todellisen kulutuksen pohjalta.


Tunnistautumisen vaativat latauslaitteet saa valtuutettua lataamaan RFID- tai NFC-kortilla tai -tagila.
Tunnistautumisen vaativat latauslaitteet saa valtuutettua lataamaan RFID- tai NFC-kortilla tai -tagila.

Sähköauton lataaminen RFID- tai NFC-tunnisteisella Keba-latauslaitteella

Tunnistustekniikan sisältävää latauslaitetta on yhtä helppo käyttää kuin ilman valtuutusta toimivaa latauslaitetta. Latauslaitteet antavat selkeät signaalit merkkivaloin, -äänin ja/tai teksti-ilmoituksin, kun lataus käynnistyy onnistuneesti.

1. Laite käyttövalmiina

Latauslaitteissa on yleensä merkkivalo, joka indikoi laitteen tilaa. Valon väri saattaa vaihdella eri merkkisten latauslaitteiden kesken.

Esimerkiksi viereisen kuvan Keba-latauslaitteen led-merkkivalo vilkuttaa sinistä valoa kolmen sekunnin välein, kun laite on käyttövalmis ja odottaa tunnistautumista RFID- tai NFC-tunnisteella.


2. Laitteen valtuutus tunnisteella

RFID-/NFC-kortilla tai -tagilla annetaan laitteelle valtuutus aloittaa lataaminen. Mallista riippuen latauslaite saattaa antaa merkkiäänen onnistuneesta valtuutuksesta.

Jotkut latauslaitteet saattavat vaatia tunnistekortin tai -tagin valtuutuksen latauslaitteen kannen avaamiseen, mikä toimii samalla latauslaitteen valtuutuksena.

Esimerkkinä toimivaan Keban laitteeseen latauskaapeli voidaan kytkeä kiinni myös ennen valtuutuksen antamista. Tällöin lataus käynnistyy vasta valtuutuksen jälkeen.


3. Kytke kaapeli latauslaitteeseen

Julkisille paikoilla ladattaessa täytyy sähköautoilijalla olla mukanaan ns. tyypin 2 latauskaapeli, jolla auto kytketään kiinni rasiamalliseen latauslaitteeseen.

Keba-latauslaitteen kohdalla sähköautoilijalla on valtuutuksen jälkeen minuutti aikaa kiinnittää latauskaapeli laitteeseen ja autoon.


4. Kytke kaapeli autoon

Kun latauskaapeli on kytketty kiinni laitteeseen, liitetään kaapelin toinen pää kiinni autoon. Lataus käynnistyy automaattisesti, mikäli laitteelle on annettu valtuutus ennen latauskaapeleiden kytkemistä.

Mikäli valtuutusta ei ole vielä annettu, onnistuu valtuuttaminen tässä vaiheessa.


5. Lataaminen käynnissä

Laitteen valo ilmaisee latauksen tilan. Esimerkiksi viereisen kuvan Keba-latauslaite vilkuttaa vihreää valoa joka toinen sekunti, kun lataus on käynnissä.

Laitteesta riippuen valon väri voi myös vaihdella.


6. Lataamisen lopettaminen

Lataamisen lopettamiseksi latauskaapeli irrotetaan autosta. Sen jälkeen odotetaan, että latauskaapelin lukitus irtoaa latauslaitteesta (saattaa kestää hetken) ja irrotetaan kaapeli latauslaitteesta.

Latauslaitteet, jotka vaativat tunnistekortin tai -tagin kannen avaamiseen, tulee avata tunnisteella ennen kaapelin irrottamista.


Lue myös seuraavat artikkelit

Sähköautojen julkiset latauspisteet

PlugItin kattava karttapalvelu näyttää sähköautojen julkiset latauspisteet Suomessa. Hae latauspisteitä automerkkien ja -mallien tai lataustapojen mukaisesti.

Lue lisää

PlugItin Laturiluuri – Kysy sähköauton lataamisesta

Kysy PlugItilta, jos jokin askarruttaa sähköauton lataamisessa. Laturiluurin numero 0207 350 330 (0,088 €/min).

Lue lisää