IL: Tesla loisti autovertailussa jälleen

Tesla Model S ja Audi RS 5 Coupé Iltaleden vertailussa. Kuva Pentti Rönkkö/ Iltalehti
Tesla Model S ja Audi RS 5 Coupé Iltaleden vertailussa. Kuva Pentti Rönkkö/ Iltalehti
Iltalehden koeajossa verrattiin Audi RS 5 Coupe 4,2 V8:a ja Tesla Model S P85:a.

Tesla näytti koeajajan mielestä vaatimattomalta urheiluautoksi. Kuitenkin tehot puhuvat puolestaan. Model S:n sähkömoottorit tuottavat 416 hevosvoimaa eli lähes saman verran kuin Audissakin.

Tesla tosin kiihtyy hivenen reippaammin: 0-100km/h Teslalla taittuu 4,4 sekunnissa ja Audilla 4,5 sekunnissa. Suurin eroavaisuus näiden autojen välillä löytyy kuitenkin väännössä. Tesla Model S vääntää huomattavasti paremmin kuin Audi. Model S tarjoaa 600 Nm:a vääntöä, kun taas Audilla on vääntöä 430 Nm:ä. Testissä autot laitettiin 30 metrin kiihdytyskisaan, eikä edes Audin neliveto auttanut Teslan takavetoa vastaan kuivalla asvaltilla. Tesla otti autonmittaisen etumatkan jo näin lyhyellä matkalla.

Teslan huomattavana etuna kiihdytyksessä on heti nollasta alkaen käytössä oleva vääntö. Audissa huippuvääntö saadaan käyttöön vasta 3 000 rpm:ssä ja maksimivääntö osuu välille 4 000-6 000 rpm.
Teslan lähtönopeus on uskomaton. Koejajaja kehuu kiihtyvyyttä niin rajuksi, että hänen aiemmin ajamansa Lamborgihini, Ferrari tai Nissan GT-R tuntuvat Teslan jälkeen leppoisilta.

Painavista akuista huolimatta Teslan painonjakauma on 50:50, joten auto on vakaa ajettava myös mutkaisilla teillä.

Teslan keskikonsolin suurta tietokonetta kehuttiin vuolaasti. Ruuduista voi seurata monella tavoin auton energian kulutusta, surffata netissä ja ohjata esimerkiksi kattoluukun toimintoja. Navigaattori näyttää erityisen hyvältä noin isolta ruudulta.

Audi vie 10,5 litraan bensaa sadalla kilometrillä. Tesla ottaa sähköä takalattian alle sijoitetuista akuistaan ja vain latausvirta maksaa.
Teslalla on myös pitkä toimintamatka - parhaimmillaan sillä voi ajaa 500 kilometriä. Teslalla pystyy siten hoitamaan kaikki päivän ajot ilman lisälatausta.

Teslassa on täysimittainen tavaratila takana ja edessä. Konepellin alla on siis tyhjää ja tyhjää. Kokonaisuudessaan tavaratilaa on 895 litraa.

Tesla P85 maksaa noin 117 000 euroa kun Audin hinta on noin 158 000 euroa.
Leasing-Teslaan saa lisäksi tämän sähköautojen energiatuen, joka on 30 prosenttia kuukausittaisesta leasing-maksusta.

Tesla Model S P85
Hinta: 116 900 €
Teho: 416
Vääntö Nm: 600
Kiihtyvyys: 0-100 km/h: 4,4 s
Huippunopeus: 210 (raj.)
Takuu v/km: 4/80 000
Akuston takuu: 8 vuotta


Alkuperäiseen uutiseen tästä.