KL: Mitsubishi Outlander PHEV on Suomessa suosittu jo ennen lanseerausta

Mitsubishi Outlander PHEV, kuva täältä
Mitsubishi Outlander PHEV, kuva täältä
Mitsubishi Outlander PHEV:a on myyty Suomeen jo noin sata kappaletta, vaikka auto lanseerataan vasta myöhemmin keväällä. Outlander PHEV on Mitsubishin ensimmöunen ladattavaan hybriditeknologiaan perustuva automalli. Se on myös toinen Mitsubishin valmistama sähköautomalli. Ensimmäinen oli täyssähköauto i-MiEV, jonka tuorein versio tuli markkinoille noin viisi vuotta sitten. Outlander PHEV on samanlainen toissa vuonna lanseeratun kolmannen sukupolven Outlanderin kanssa. Pieniä ulkoisia eroavaisuuksia löytyy kojetaulusta.
Mitsubishin tuleva mallipolitiikka noudattaa seuraavaa kaavaa: aina, kun merkiltä ilmestyy uusi tai uutta sukupolvea edustava malli, siitä tehdään myös jonkin sortin sähköinen versio. Outlander PHEV on tämän mallipolitiikan eräänlainen airut.
Outlander PHEV:ssä on kahden sähkömoottorin lisäksi kaksilitrainen bensiinimoottori. Toinen sähkömoottori on sijoitettu etuakselille ja toinen taka-akselille.

Auto voi käyttää energiaa kolmella eri tavalla:
1. Ajetaan pelkän sähkön voimalla,
2. Käytetään niin sanottua sarjahybridiä, jossa polttomoottori pyörittää generaattoria, ja generaattori syöttää virtaa sähkömoottoriin.
3. Käytetään rinnakkaishybridiajotapaa. Siinä auto liikkuu pelkän polttomoottorin avulla. Tätä tapaaa käytetään vain yli 60 kilometrin tuntinopeuksissa.

On hyvä huomioida, että auto päättää itse, mitä voimanlähdettä se missäkin tilanteessa hyödyntää. Kuljettaja ei voi vaikuttaa siihen mitenkään. Tuskin kuskin kannattaisi siihen puuttuakaan – päätellen siitä, miten mahdottoman tasaisesti Outlander kaikissa tilanteissa etenee. Tasainen eteneminen johtuu siitä, että hybridi-Outlanderissa ei ole minkäänlaista vaihdelaatikkoa. Sähkömoottori ei tarvitse vaihteita, eikä niitä tarvitse tässä tapauksessa polttomoottorikaan: se on kytketty yhdellä kiinteällä välityksellä etuakseliin. Hybridi-Outlanderin ja tavallisen Outlanderin ulkoiset erot jäävät kosmeettisiksi.

TEKNISET TIEDOT
Mitsubishi
Malli: Outlander PHEV
Moottori: 4-sylinterinen bensiini
Moottoritilavuus: 1 998 cm3
Teho: 89 kW (121 hv)
Sähkömoottorit: 2 x 60 kW (82 hv)
Polttoaineen kulutus: 1,9 l/100 km
Sähkön kulutus: 134 Wh/km
Toimintamatka sähköllä: 52 km/lataus
CO2-päästöt: 44 g/km
Hinta: Alkaen 49 995 euroa

Lähde: Kauppalehti.fi