Nissan Leaf ja Tesla Model S täyssähköautot ovat myydyimpien joukossa - Norjassa

Kun kaikki puhaltavat samaan hiileen alkaa tapahtua.
Korkean verotuksen maana Norja antaa täyssähköautoille verohelpotuksia joilla saadaan vielä perinteisiä kalliimpien sähköautojen hinta kilpailukykyiselle tasolle.
​Täyssähköauton omistajaa tuetaan rakentamalla kovaa vauhtia julkista latausverkostoa yli 200 pisteen vuosivauhtia. Täyssähköautoilija ei maksa tietulleja eikä autoveroa. Paikoitus on useissa julkisissa paikoissa ilmaista sekä täyssähköautolla saa ajaa julkisen liikenteen ajoväylillä.
Miksi sähköautot – olisihan niitä vaihtoehtoja – vai olisiko?
Norjassa päätettiin ensimmäisenä lähteä kunnolla tukemaan sähköautoilua. He asettivat tavoitteekseen 50.000 ladattavaa ajoneuvoa liikenteessä vuoteen 2018 mennessä. Norjassa on runsaasti vesivoimaa. Luonnollisesti heidän on ollut järkevää myydä öljy maailman markkinoilla ja tuottaa oma sähkö ekologisemmin. Mutta myös laajat päätökset ja suuntaviivat maailmalla ovat vaikuttaneet asiaan. Muut hyvät vaihtoehtoiset energiat kuten vety tai muut kaasut eivät ole saaneet autovalmistajia juurikaan innostumaan – toisin kuin sähköautoissa. Prototyyppejä on toki nähty ja tullaan varmasti jatkossa näkemään. Joka tapauksessa uudet energialähteet tarvitsevat jakeluverkoston ja sähkön osalta se on periaatteessa jo olemassa.
Uusi Tesla Model S ihastuttaa

Eikä oikeastaan mikään ihme. Se näyttää ulospäin riittävän perinteiseltä perheautolta mutta silti se on moderni ja urheilullinen. S-mallihan on ensimmäinen täysin sähköautoksi suunniteltu Tesla. Alumiininen runko on yllättävänkin iso, kokoluokkaa Audi A7. Silti se on kulultaan täydellinen urheiluauto. Tehokkaimman Performance-version luvataan kiihtyvän 0-100 kmh 5,6 sekunnissa. Eikä ns. perusversio jää kuin puoli sekuntia tästä. Perusmallissa on tehoa 225 kW ja vääntöä 430 Nm. Tuntien sähkömoottorin luonteen Tesla on varmasti kuljettajan mieleen, onhan kaikki tehot heti käytössä. Teslan akku kestää normaaliajoa noin 400 km joka on täysin riittävä normaalikäytössä.
Tesla Model S
Tesla Model S
Nissan Leaf – fiksu kaupunkiauto

Nissan Leaf täyssähköauto on jatkuvasti Norjassa myyntitilastojen kärjessä saavuttaen nyt vuositasolla kokonaismyynnissä neljännen sijan. Uutuus Tesla Model S oli syyskuussa Norjan myydyin automalli. Ei hullummin täyssähköautoille. Norjalaiset ovat ottaneet vihreän autoilun laajasti omakseen tavoitteenaan olla liikenteen osalta maailman edistyksellisin yhteiskunta.

Nissanin Leaf on parhaimmillaan kaupungeissa Teslaa lyhyemmän toimintamatkan pienemmän akun johdosta. Se onkin optimoitu juuri työmatkoihin sekä lähiasiointiin. Leafin akku kestää normaaliajossa noin 200 km joten se on jo täysin toimiva myös käytännössä.
Sähköautolla ajaminen on mukavaa
Nissan Leaf
Nissan Leaf