HSL:llä kovat tavoitteet sähköbusseissa

Helsingin seudun liikenne on tekemässä sähköbusseista usean miljoonan euron suorahankintaa.

HSL:n on tarkoituksena hankkia ensisijaisesti 12 sähköbussia, mutta pitkän aikavälin tavoitteet ovat merkittävästi korkeammalla. Asetettujen tavoitteiden mukaan vuonna 2025 sähköbusseja olisi jo 400, hybridejä 200-300 sekä dieselbusseja 400 kappaletta. Tavallisena arkiaamuna pääkaupunkiseudun liikenteessä on yhteensä noin 1 300 bussia.

​Aikaisemmin HSL:lla ei ole ollut omaa kalustoa ja jatkossakaan HSL ei tule itse operoimaan kalustoa, vaan bussit luovutetaan liikennöitsijöiden käyttöön. Ensimmäiset sähköbussit otetaan oletettavasti käyttöön tulevana syksynä. Hankkeen on tarkoitus kestää neljä vuotta. Vireillä oleva bussikaluston ostaminen on osa laajempaa kehityshanketta, jonka avulla on tarkoitus luoda laajempi infrastruktuuri uusien teknologioiden käyttöönotolle.

Nyt hankinnassa olevien sähköbussien vahvuutena on energiatehokkuus, mikä on saavutettu kevyen, täysin alumiinisen korirakenteen ja suurkaupunkien lähiliikenteeseen optimoidun akkujen pikalatausjärjestelmän avulla. Sähköbussien akut voidaan ladata päätepysäkillä, jopa 3-7minuutissa.

HSL:n liikennepalvelut -osaston johtajan mukaan pääkaupunkiseutu tulee olemaan eurooppalaisen sähköbussiliikenteen eturintamassa. Sähköbussien uskotaan olevan myös hinnaltaan kilpailukykyisiä. Niiden on laskettu tulevan dieselbusseja edullisemmaksi 12 vuoden pitoajalla.

Lähteet: Kauppalehti