fbpx

Sähköautojen latausratkaisu taksiyritykselle

Kohonneet polttoainekustannukset, akkukokojen kasvaminen ja latausinfran lisääntyminen ovat kasvattaneet sähkötaksien määrää. Ladattavat taksit liikennöivät aivan pohjoisinta Suomea myöten ja toimintasäde riittää päivittäiseen ajoon yleensä hyvin.

Bisnes edellyttää, että auto liikkuu. Taksiyrityksen liiketoiminnan kannalta on tärkeää, että sähköauton lataus on sujuvaa niin tien päällä kuin autotallissakin.

Tälle sivulle olemme koonneet taksiyrityksille olennaista tietoa sähköauton lataukseen liittyen ja miten suosittelemme toteuttamaan sähkötaksien lataamisen.

Pikalinkit

1. Sähköauton lataus taksiyrityksessä — mitä ratkaisussa tulee ottaa huomioon?

Taksiyrityksen sähköautojen latausratkaisun hankinnassa huomioon otettavia asioita ovat muun muassa lataustapahtuman aika ja paikka.

Mikäli yrityksen autoa ladataan kuljettajan kotona, latausratkaisussa tulee huomioida ladatun energian laskutus ja kustannusten hyvittäminen kuljettajalle. Tämä edellyttää kotilatauslaitteelta tunnistautumismahdollisuutta, jonka avulla latausenergian kustannukset saadaan kohdennettua.

Niin ikään julkisten latauslaitteiden käytön tulee olla sujuvaa niin, että lataamiseen kotona tai julkisella latauspisteellä riittää yksi tunniste.

Milloin sähkötaksien lataaminen tapahtuu?

Täyteen ladatulla henkilöauton akulla selviää hyvin yhden päivän ajosuoritteesta. Lataaminen ei saisi olla taksiyhtiölle liiketoiminnan este, vaan sen tulisi olla sujuvaa ja tarvittaessa nopeaa jos ajotilaus tulee yllättäen.

Sähkötakseja ladataan kotikiinteistöissä

Suomen Taksiliiton teettämän kyselytutkimuksen mukaan yli 50 % sähkötakseista ladataan omalla latauspisteellä. Pienillä, alle 10 000 asukkaan paikkakunnilla luku on lähes 80 %.

Olipa latauspiste sitten kotikiinteistössä tai esimerkiksi varikkohallilla, kuljettajan tulee voida luottaa siihen että akussa on virtaa kun ajovuoro alkaa.

Koska taksikuskin yö voi olla yllättävän lyhyt, latauksen tulee tapahtua riittävän nopeasti, tehokkaasti ja toimintavarmasti.

Julkinen lataus on varteenotettava vaihtoehto myös sähkötaksien lataamiseen

Mikäli kuljettajalla ei ole kotona latausmahdollisuutta tai virtaa tarvitaan päivän aikaa lisää, taksit voivat turvautua julkisiin latauspisteisiin. Tähän Plugit tarjoaa laajan ja kattavan julkisen latausverkoston ammattiliikenteen käyttöön.

Roaming-ominaisuuden ansiosta autoa voi ladata yhdellä latausavaimella myös muiden palveluntarjoajien latauspisteillä. Lataaminen onnistuu siis yhdellä laskulla, ilman hallinnollista hässäkkää ja kuittirumbaa.

Pikalataus palvelee liiketoimintaa

Työpäivän aikana ei ole taloudellisesti kannattavaa ajella etsimässä latauspistettä tai odottaa auton latautumista pitkiä aikoja. Tähän ratkaisuksi esimerkiksi taksitolpalle tai taksiyhtiön toimipisteen yhteyteen voidaankin asentaa pikalatauslaitteita, joilla auton akun saa nopeasti täyteen ja ajo jatkuu.

Tunnistautumisen ja taustajärjestelmän ansiosta latauslaitteille on mahdollista määrittää erilaisia käyttöoikeuksia, jolloin samoja laitteita voi tarvittaessa käyttää useampikin yhtiö.

Lue lisää pikalataamisesta kirjoittamastamme artikkelista

Sähkötaksien fleetin lataus

Kun ladataan fleetiä eli isompaa ajoneuvojoukkoa, älykkäiden latausratkaisujen merkitys kasvaa.

Kuormanhallinnalla saadaan varmistettua että useampi auto voi ladata yhtä aikaa ja virtaa riittää kaikille, mutta latausteknologia mahdollistaa vielä pidemmälle viedyt ratkaisut.

Varikolla tai taksiyhtiön toimipisteeseen sijoitetulla latauskentällä voidaan latausta ohjata niin, että esimerkiksi ajojärjestyksessä ensimmäisenä oleva auto saa eniten virtaa ja latautuu siihen mennessä kun ajo alkaa. Vastaavasti autot, joiden vuoro on vasta iltapäivällä, saavat latausvirtaa kun kapasiteettia vapautuu.

Älykkäiden latausratkaisujen avulla varmistutaan siitä että autot tulevat ladatuiksi, mutta toisaalta sähkökapasiteettia ei tarvitse tarpeettomasti kasvattaa esimerkiksi uudella liittymällä. 

Sähköautojen latausratkaisun skaalaaminen

Millä tavalla taksiyrityksen pitää ottaa huomioon latausratkaisun skaalautuvuus, kun yritykseen hankitaan lisää ajoneuvoja?

Sähkötaksit tulevat yleistymään epävarmuustekijöiden (akkukoko, latausinfra) poistuessa. Latausratkaisua suunnittelevien taksiyritysten kannattaakin ottaa huomioon, että ratkaisu mitoitetaan tulevaisuuden latausmääriä miettien.

Kun latausratkaisua rakennettaessa tehdään riittävät valmiudet ratkaisun kasvattamiselle, säästyy selvää rahaa kun joskus lähitulevaisuudessa latauslaitteita asennetaan lisää. Esimerkiksi kun rakennettavaa latausratkaisua varten kaivetaan parkkipaikka auki kaapeleita varten, kannattaa samalla vetää kaapelit valmiiksi kaikille parkkipaikoille. Tulevaisuudessa, kun latauslaitteiden määrä kasvaa, ei tarvita mittavia maansiirtotöitä.

2. Sähköauton latausratkaisun hyödyt taksiyritykselle

Kuten aiemmin mainitsimme, ammattiliikenteen perusedellytys on että ajoneuvo on liikenteessä mahdollisimman paljon. Epäkunnossa olevat tai vaikeakäyttöiset latauslaitteet, riittämätön kapasiteetti tai monimutkainen lataustapahtumien ja -maksujen hallinnointi ovat hidasteita, joita liiketoiminta ei kaipaa.

Toimiva sähköauton lataus

Kun käytetään toimivaksi testattuja ja käyttötarkoitukseen sopivia latauslaitteita, vältytään monelta ongelmalta. Ongelmatilanteita varten tarvitaan myös asiakaspalvelu, joka auttaa autoilijaa vaikka keskellä yötä. Älykäs latauslaite mahdollistaa etähallinnan, minkä ansiosta ongelma saadaan yleensä ratkaistua välittömästi.

Ilman älykkäitä latauslaitteita ja saatavilla olevaa asiakaspalvelua ongelmatilanteet voivat kestää tunteja tai jopa päiviä. Yrityksen toimintavarmuuden varmistamiseksi Plugitin palvelukonseptiin kuuluu 24/7 asiakaspalvelu.

Helppo lataustapahtumien hallinnointi

Kun lataaja tunnistautuu latauslaitteelle latausavaimella, taustajärjestelmään kirjautuu automaattisesti tieto siitä kuka lataa ja kuinka paljon. Olipa latauslaite kotona, taksitolpalla tai marketin pihalla, tunnistautumisen ansiosta kaikki latauskulut kerätään yhdelle laskulle ja kuljettajan tai taloushallinnon ei tarvitse pyörittää kuittirumbaa.

Raportointi

Lataustapahtumista on saatavilla reaaliaikainen ajoneuvokohtainen seuranta ja raportointi. Näitä tietoja voi hyödyntää esimerkiksi ajovuorojen suunnittelussa tai hiilidioksidipäästöjen raportoinnissa. Jokainen sähköllä ajettu kilometri pienentää yrityksen aiheuttamia CO2-päästöjä, joten tästä raportointi on tärkeää. Moni yritys vaatii yhteistyökumppaneiltaan vastuullisuustekoja, jonka lisäksi Ipsosin ja Volvo Trucksin uusi raportti osoittaa, että yritykset ovat jopa valmiita maksamaan enemmän kuljetusyrityksille, joiden hiilidioksidipäästöt ovat alhaisemmat.

Raporttien perusteella on mahdollista myös optimoida ajoreittejä niin, että akun varaustasosta saadaan täysi hyöty irti eikä auto seiso latauksessa turhaan.

Oletko kiinnostunut taksiyrityksesi sähköistämisestä?

Voit aloittaa yrityksesi latausratkaisun hankinnan tilaamalla maksuttoman kartoituksen, joka ei sido sinua mihinkään. 

3. Taksiyritykselle suunnatun sähköautojen latausratkaisun kustannukset

Latausratkaisun hintaan vaikuttavat monet tekijät. Itse latauslaitteella on oma kustannuksensa, mutta sen lisäksi laitteen asennus vaatii yleensä kaapelointia, maankaivuuta, läpivientejä tai virtakiskon.

Kustannukset yleisesti

Ennen latauslaitteiden asennusta niiden virransyöttöä varten täytyy vetää kaapelit latauskeskuksesta. Ulkona sijaitseville paikoille kaapelit vedetään maan alla, jolloin kokonaiskustannukseen lisätään kaivuutyö. Mikäli latauspisteet sijaitsevat autohallissa tai katoksessa, kaapelointi voidaan toteuttaa virtakiskolla.

Mikäli kohdekiinteistön kapasiteetti ei riitä, täytyy sähköliittymä päivittää uuteen. Mikäli sähkökeskus ei täytä latauskeskukselle asetettuja vaatimuksia, se täytyy vaihtaa.

Näiden tekijöiden myötä latausratkaisun kertakustannus voi kasvaa huomattavasti, minkä vuoksi me Plugitilla tarjoamme myös vaihtoehtoisen tavan latausratkaisun hankintaan.

Plugit CaaS – Lataaminen palveluna leikkaa kustannuksia

Kysyntään nähden kehittymätön ja liian hitaasti kasvava latausverkosto on tällä hetkellä sähköisen liikenteen pullonkaula niin yksityis- kuin ammattipuolellakin.

Sähköisen ammattiliikenteen latausjärjestelmät ovat yleensä vaativia toteuttaa ja edellyttävät räätälöityjä ratkaisuja. Kasvava sähköisten ajoneuvojen määrä ja sen myötä lisääntyvä latausinfrastruktuurin tarve edellyttävät helppokäyttöisten latauspalveluratkaisujen käyttöönottoa.

Plugit tarjoaa kuukausiveloitukseen perustuvan Plugit Caas -palvelumallin ammattiliikenteen yritysten käyttöön. CaaS-palvelumallissa käyttäjä saa käyttöönsä kokonaisvaltaisen latauskonseptin kiinteällä kuukausimaksulla. Palvelumalli sisältää kaiken suunnittelusta jatkuvaan ylläpitoon ja huoltoon sisältäen älykkäät ohjelmistot, latauslaitteet sekä tarvittavat mobiiliapplikaatiot esimerkiksi ammattikuljettajien käyttöön.

Caas-mallissa Plugit omistaa laitteet ja niihin välittömästi liittyvän infrastruktuurin. Asiakas maksaa lataamisesta esimerkiksi latausajan tai ladatun energian perusteella. Palvelusopimukseen voidaan määritellä erikseen myös huollon ja ylläpidon vasteajat sekä sopia kapasiteetin kasvattamisesta.

4. Latausratkaisun hankinta ja tuet taksiyritykselle

Taksiliiton kyselyssä sähköauton hankintatuki nimettiin tärkeimmäksi kannustimeksi hankkia taksiksi ladattava auto. Tällaista tukea ei kuitenkaan lähitulevaisuudessa ole näköpiirissä, sillä taksit rajattiin pois hyötyajoneuvojen hankintatuen piiristä.

Yritykset voivat kuitenkin hakea ARAlta tukea latauslaitteiden asennukseen. Avustuksella voidaan hankkia ja asentaa sähköautojen käyttökuntoisia latauslaitteita pääsääntöisesti työntekijöiden käyttöön tarkoitetuille pysäköintipaikoille ja hakijan täytyy omistaa tai hallita rakennusta tai kiinteistöä, mihin latauslaitteet asennetaan.

Lisätietoa ARAn työpaikkojen latauspisteavustuksesta.

5. Sähköauton latausratkaisun huolto ja ylläpito

Lataus on kalleinta silloin kun se ei toimi. Mikäli latauslaite on syystä tai toisesta vikatilassa, on tärkeää että ongelma korjaantuu nopeasti ja ajoneuvo saadaan liikkeelle. Latauslaitteen moitteeton toiminta on mahdollista varmistaa säännöllisellä ylläpidolla ja tarvittavilla huoltotoimenpiteillä.

Me Plugitilla otamme latauskokonaisuudesta täyden vastuun muodostaen siitä luotettavan avaimet käteen -latauspalvelun.

Seuraamme latauslaitteiden tilaa ja reagoimme ongelmiin proaktiivisesti. Taustajärjestelmän ja etähallinnan ansiosta osaamme ennakoida esimerkiksi huoltotarvetta. Asiakkaidemme tukena on myös 24/7 asiakaspalvelu.

6. Yleisiä kysymyksiä taksiyrityksen sähköistämisestä/latausratkaisusta

Sähköauton lataaminen tavallisesta pistorasiasta on hidasta eikä suositella myöskään turvallisuussyistä. Lataamalla sähköautoa siihen tarkoitetulla latauslaitteella, varmistutaan siitä, että lataus on tehokasta ja turvallista.

Plugit -lataussovellus auttaa löytämään lähimmän latauspisteen nopeasti. Sovelluksella tai RFID-tägillä tapahtuvan tunnistautumisen ansiosta autoa voi ladata tuhansilla latauspisteillä ympäri Suomea.

7. Case-esimerkkejä asiakkaistamme

Kiinnostaako millaisia ratkaisuja olemme asiakkaillemme tuottaneet? Siirry painikkeen avulla katsomaan kaikki referenssimme sähköautojen latausratkaisuista, joita olemme ammattiliikenteen toimijoille tuottaneet.

Scroll to Top

SOITA MEILLE
0207 350 330

LÄHETÄ SÄHKÖPOSTIA

asiakaspalvelu@plugit.fi

Ota yhteyttä asiantuntijaan

Oli mielessäsi pieni tai iso toive tai kysymys, jätä yhteystietosi ja me palaamme asiaan pikimmiten! Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään.

Asiani koskee*
Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Plugit Caas - oppaan lataus

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Asiantuntijatapaamisen ajankohta

Nimi*
Ehdota meille sinulle sopivaa ajankohtaa, palaamme pian asiaan.
Tietosuoja*

Taloyhtiön lataustapakartoitus

Kartoituksen tilaaja*
Tietosuoja*

Lataa ”Sähköauton latausjärjestelmä työpaikalle” -opas

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lataa ”Sähköauton lataus taloyhtiössä” -opas

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lataa ”Sähköauton kotilataus” -opas

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.