Ohjelmapalveluyritys Lapland Safaris tarjoaa ainutlaatuisia luontoaktiviteetteja Lapin kahdeksassa kohteessa: Rovaniemellä, Ylläksellä, Saariselällä, Levillä, Luostolla, Oloksella, Hetassa ja Kilpisjärvellä.

Lapland Safariksen asiakkaat ovat päässeet kokemaan Lapin luonnon päästöttömien ja lähes äänettömien sähköisten moottorikelkkojen kyydissä kun ensimmäiset sähkökelkkasafarit aloitettiin Rovaniemellä ja Luostolla tammikuun alussa 2024.  

Plugit toteutti näihin kohteisiin Lapland Safarikselle sähkökelkkojen latausasemat.

Safarille suunniteltu kelkka latautuu retkien välissä

Kelkkasafarien kalustona on BRP:n valmistama sähköinen Lynx Adventure Electric -moottorikelkkamalli, joka on suunniteltu erityisesti ohjatuille safariretkille. Täyteen ladatun kelkan toimintamatka on valmistajan mukaan noin 50 kilometriä ja maksiminopeus 60 km/h. 

”Toisin kuin sähköautoista on uutisoitu, pakkanen ei suoraan vaikuta sähkökelkan toimintamatkaan. Merkittäväksi tekijäksi toimintamatkan suhteen on osoittautunut lumi, sillä pehmeä nuoskalumi vaatii kelkalta enemmän tehoja kuin kevyt pakkaslumi”, kertoo safaritoimenjohtaja Jyrki Karonen.

Kelkat ladataan aina retkien välissä Plugitin suunnittelemalla ja rakentamalla Plugit PRO BRIDGE -latausasemalla. Kelkat latautuvat 6 kW:n teholla noin kahdessa tunnissa.

”Suunnitteluvaiheessa piti ottaa huomioon olosuhteet sekä käyttöympäristö. Etenkin Rovaniemellä kelkoille varattu alue on tarkasti rajattu eli ratkaisun piti olla tarpeeksi kompakti. Lisäksi piti huomioida laitteiden päälle pohjoisen olosuhteissa kertyvä lumi ja jää”, Karonen selventää.

Tulevaisuudessa kumpaankin kohteeseen voidaan lisätä vielä kymmenen latauspaikkaa sähkökelkkakannan kasvaessa.

”Sähkökelkkojen käyttöönotto ja latausinfran rakentaminen ovat meille merkittäviä investointeja vastuullisuuteen ja samalla tulevaisuuteen”, Lapland Safariksen toimitusjohtaja Rami Korhonen sanoo.

Asiakastyytyväisyyden takeena tiivis yhteistyö

Plugit on aiemminkin toteuttanut latausjärjestelmiä pohjoisen hyisiin olosuhteisiin, muun muassa Muoniossa sijaitsevalle autotestiradalle. Projektina sähkökelkkojen latausjärjestelmän suunnittelu oli molemmille osapuolille ensimmäinen laatuaan.

”Tiesimme entuudestaan että Plugitilla on kokemusta vaativiin käyttöympäristöihin tehtävistä toteutuksista. Saman suunnittelupöydän ääressä ensivaikutelma vain vahvistui kun puhuimme heti samoista ja oikeista asioista”, Karonen kuvailee.

Yhteinen sävel soi läpi koko projektin ja teknologisten ratkaisujen lisäksi Plugit PRO BRIDGE miellyttää myös silmää.

”Yhteistyön sujuessa sulavasti tuloksena on toimiva ja ulkonäöltään upea kokonaisuus, joka on kerännyt ihastelua ulkomaita myöten”, Karonen toteaa.

Lisää luettavaa:

https://plugit.fi/innovaatiot/