Mitä tarkoittaa laiteriippumattomuus, latausvalmius tai On Site -takuu? Kokosimme keskeisimmät lataussanaston kukkaset ymmärrettävään muotoon.
ARA-tuki
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää investointitukea yrityksille ja taloyhtiöille sähköautojen latauspisteiden edellyttämiin kiinteistöjen sähköjärjestelmien muutoksiin.
Avustuksen määrä vaihtelee vuosittain, samoin myönnettävän avustuksen edellytykset. Tukea voi hakea ympäri vuoden, mutta hakemus on jätettävä ennen kuin latausinfra on rakennettu ja hyväksytysti vastaanotettu.
Aiheesta voi lukea lisää ARA:n sivuilta.
Taloyhtiöille: https://www.ara.fi/fi-FI/Lainat_ja_avustukset/Sahkoautojen_latausinfraavustus)
Yrityksille: https://www.ara.fi/fi-FI/Lainat_ja_avustukset/Tyopaikkojen_latauspisteavustus
ARA ei tue omakotikiinteistöihin asennettavia latauslaitteita mutta niiden asennustyö on kotitalousvähennyskelpoinen.
Dynaaminen kuormanhallinta
Dynaamisella kuormanhallinnalla tarkoitetaan latauspisteiden yhdenaikaista kuormituksen hallintaa. Jokaisen yksittäisen latauslaitteen lataustehoa säädellään kiinteistön kokonaiskapasiteetin ehdoilla siten, että kiinteistössä voidaan huoletta ja häiriöittä käyttää samaan aikaan muitakin sähkölaitteita.
Kuormanhallinnan ominaisuuksia voidaan hyödyntää myös kustannusten optimoinnissa esimerkiksi ajoittamalla sähköauton lataus sellaiseen hetkeen, kun se on halvinta.
Kartoitus
Kartoituksessa selvitetään lataustarpeet, kohteen sähkötekniset resurssit sekä latausratkaisun mahdolliset toteutustavat. Kiinteistön kartoitus on meillä maksuton ja antaa tarvittavat lähtötiedot sähköauton lataushankkeen aloittamiselle.
Kotilataus
Olipa kyseessä sitten omakotitalous tai taloyhtiö, sähköautoja ladataan siellä missä vietetään eniten aikaa ja usein lataaminen tapahtuu kotona öisin. Kotikiinteistöön asennetun latausratkaisun ansiosta lataaminen on turvallista ja tehokasta ja aamulla akku on täynnä.
Laiteriippumattomuus / operaattoririippumattomuus
Lähtökohtana latausratkaisuissa ovat asiakkaan ja käyttökohteen asettamat vaatimukset. Yhteensopivuudet eri laitteiden ja operaattoreiden välillä varmistetaan OCPP-protokollan avulla. OCPP määrittelee operaattorin eli palveluntuottajan järjestelmän sekä latauslaitevalmistajan laitteen yhteensopivuuden.
Mikäli laitevalmistajan laite keskustelee vain kyseisen valmistajan oman hallintajärjestelmän kanssa, puhutaan suljetusta järjestelmästä. Näin ollen palveluntarjoajan vaihtaminen edellyttää myös laitteiden vaihtamista.
Latauslaite
Sähköautojen latauskäyttöön suunniteltu latauslaite mahdollistaa turvallisen ja tehokkaan latauksen.
On tärkeää, että latauslaite ja auto ovat kyvykkäitä kommunikoimaan keskenään, jolloin vikatilanteessa lataustapahtuma keskeytyy automaattisesti.
Latausratkaisu
Latausratkaisu on kokonaisuus, joka sisältää itse latauslaitteiden ja virranjakelun lisäksi hallintajärjestelmän ja operointipalvelut.
Laadukkaassa latausratkaisussa on otettu huomioon palveluntarve ja käyttökokemukset. Hallintajärjestelmän ansiosta myös suurin osa ongelmatilanteista pystytään ratkaisemaan nopeasti etäyhteydellä. Latausratkaisuun kuuluu olennaisena osana myös käyttäjän tunnistaminen ja maksujen oikea kohdentaminen käyttäjätietojen perusteella.
Latausvalmius
Latausvalmius tai latauspistevalmius tarkoittaa latauslaitteen liityntäpisteen tuomista pysäköintipaikalle niin, että siihen voidaan asentaa sähköauton latauspiste myöhemmin.
Kokonaiskustannusten ja yhdenvertaisuuden puolesta on usein järkevää hankkia latausvalmius kerralla kaikille kohteen autopaikoille, jolloin jokainen voi halutessaan hankkia latauslaitteen.
EU:n uudistettu rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (https://www.motiva.fi/ratkaisut/ohjauskeinot/direktiivit/energiatehokkuusdirektiivi) sanelee, että muun muassa laajasti korjattaviin ja yli 10 autopaikan asuinrakennuksiin on asennettava putkitus kaapelointia varten, jotta jokaiseen autopaikkaan voidaan myöhemmin asentaa sähköautojen latauspiste.
On Site -takuu
Mikäli latauksessa ilmennyt ongelma ei ole korjattavissa etähallinnan avulla, vikaa tullaan tutkimaan paikan päälle. Tällaisia tilanteita varten Plugit myöntää toimittamilleen ratkaisuille kahden vuoden takuun, jonka aikana kaikki laitteeseen tulevat viat korjataan kohteessa. Kun latauslaitetta ei kuljeteta korjaukseen, asiakkaan ei tarvitse olla pitkiä aikoja ilman laitetta.
Pikalataus
Pikalatauksessa auton akkua ladataan tasavirralla. Tämä mahdollistaa huomattavasti tehokkaamman ja nopeamman latauksen kuin tavallinen latauslaite.
Pikalatauslaitteet ovat teholtaan tyypillisesti 59-350kW. Niitä asennetaan kohteisiin, joissa on tarve nopealle lataukselle, esimerkiksi kaupoissa, huoltoasemilla.
Plugit App
Plugit-sovellus on lataajan paras kaveri. Sovelluksen avulla sähköautoilija voi aloittaa ja lopettaa
latauksen, löytää julkisia latauspisteitä ja seurata omia lataustapahtumia.
Lataaja rekisteröityy palveluun ja jatkossa tunnistautuminen sujuu nopeasti sovelluksella tai erillisellä latausavaimella.
Jäikö jokin termi uupumaan tai jokin asia askarruttamaan? Ota yhteyttä.