fbpx

Lataussanaston ABC

Mitä tarkoittaa laiteriippumattomuus, latausvalmius tai On Site -takuu? Kokosimme keskeisimmät lataussanaston kukkaset ymmärrettävään muotoon.  

ARA-tuki 

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää investointitukea yrityksille ja taloyhtiöille sähköautojen latauspisteiden edellyttämiin kiinteistöjen sähköjärjestelmien muutoksiin.  

Avustuksen määrä vaihtelee vuosittain, samoin myönnettävän avustuksen edellytykset. Tukea voi hakea ympäri vuoden, mutta hakemus on jätettävä ennen kuin latausinfra on rakennettu ja hyväksytysti vastaanotettu.  

Aiheesta voi lukea lisää ARA:n sivuilta.  

Taloyhtiöille: https://www.ara.fi/fi-FI/Lainat_ja_avustukset/Sahkoautojen_latausinfraavustus

Yrityksille: https://www.ara.fi/fi-FI/Lainat_ja_avustukset/Tyopaikkojen_latauspisteavustus 

ARA ei tue omakotikiinteistöihin asennettavia latauslaitteita mutta niiden asennustyö on kotitalousvähennyskelpoinen.  

Dynaaminen kuormanhallinta 

Dynaamisella kuormanhallinnalla tarkoitetaan latauspisteiden yhdenaikaista kuormituksen hallintaa. Jokaisen yksittäisen latauslaitteen lataustehoa säädellään kiinteistön kokonaiskapasiteetin ehdoilla siten, että kiinteistössä voidaan huoletta ja häiriöittä käyttää samaan aikaan muitakin sähkölaitteita.  

Kuormanhallinnan ominaisuuksia voidaan hyödyntää myös kustannusten optimoinnissa esimerkiksi ajoittamalla sähköauton lataus sellaiseen hetkeen, kun se on halvinta.  

Kartoitus 

Kartoituksessa selvitetään lataustarpeet, kohteen sähkötekniset resurssit sekä latausratkaisun mahdolliset toteutustavat. Kiinteistön kartoitus on meillä maksuton ja antaa tarvittavat lähtötiedot sähköauton lataushankkeen aloittamiselle.  

Kotilataus 

Olipa kyseessä sitten omakotitalous tai taloyhtiö, sähköautoja ladataan siellä missä vietetään eniten aikaa ja usein lataaminen tapahtuu kotona öisin. Kotikiinteistöön asennetun latausratkaisun ansiosta lataaminen on turvallista ja tehokasta ja aamulla akku on täynnä. 

Laiteriippumattomuus / operaattoririippumattomuus 

Lähtökohtana latausratkaisuissa ovat asiakkaan ja käyttökohteen asettamat vaatimukset. Yhteensopivuudet eri laitteiden ja operaattoreiden välillä varmistetaan OCPP-protokollan avulla. OCPP määrittelee operaattorin eli palveluntuottajan järjestelmän sekä latauslaitevalmistajan laitteen yhteensopivuuden.  

Mikäli laitevalmistajan laite keskustelee vain kyseisen valmistajan oman hallintajärjestelmän kanssa, puhutaan suljetusta järjestelmästä. Näin ollen palveluntarjoajan vaihtaminen edellyttää myös laitteiden vaihtamista. 

Latauslaite 

Sähköautojen latauskäyttöön suunniteltu latauslaite mahdollistaa turvallisen ja tehokkaan latauksen.  

On tärkeää, että latauslaite ja auto ovat kyvykkäitä kommunikoimaan keskenään, jolloin vikatilanteessa lataustapahtuma keskeytyy automaattisesti. 

Latausratkaisu 

Latausratkaisu on kokonaisuus, joka sisältää itse latauslaitteiden ja virranjakelun lisäksi hallintajärjestelmän ja operointipalvelut.   

Laadukkaassa latausratkaisussa on otettu huomioon palveluntarve ja käyttökokemukset. Hallintajärjestelmän ansiosta myös suurin osa ongelmatilanteista pystytään ratkaisemaan nopeasti etäyhteydellä. Latausratkaisuun kuuluu olennaisena osana myös käyttäjän tunnistaminen ja maksujen oikea kohdentaminen käyttäjätietojen perusteella.  

Latausvalmius 

Latausvalmius tai latauspistevalmius tarkoittaa latauslaitteen liityntäpisteen tuomista pysäköintipaikalle niin, että siihen voidaan asentaa sähköauton latauspiste myöhemmin. 

Kokonaiskustannusten ja yhdenvertaisuuden puolesta on usein järkevää hankkia latausvalmius kerralla kaikille kohteen autopaikoille, jolloin jokainen voi halutessaan hankkia latauslaitteen.  

EU:n uudistettu rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (https://www.motiva.fi/ratkaisut/ohjauskeinot/direktiivit/energiatehokkuusdirektiivi) sanelee, että muun muassa laajasti korjattaviin ja yli 10 autopaikan asuinrakennuksiin on asennettava putkitus kaapelointia varten, jotta jokaiseen autopaikkaan voidaan myöhemmin asentaa sähköautojen latauspiste. 

On Site -takuu 

Mikäli latauksessa ilmennyt ongelma ei ole korjattavissa etähallinnan avulla, vikaa tullaan tutkimaan paikan päälle. Tällaisia tilanteita varten Plugit myöntää toimittamilleen ratkaisuille kahden vuoden takuun, jonka aikana kaikki laitteeseen tulevat viat korjataan kohteessa. Kun latauslaitetta ei kuljeteta korjaukseen, asiakkaan ei tarvitse olla pitkiä aikoja ilman laitetta.  

Pikalataus 

Pikalatauksessa auton akkua ladataan tasavirralla. Tämä mahdollistaa huomattavasti tehokkaamman ja nopeamman latauksen kuin tavallinen latauslaite.  

Pikalatauslaitteet ovat teholtaan tyypillisesti 59-350kW. Niitä asennetaan kohteisiin, joissa on tarve nopealle lataukselle, esimerkiksi kaupoissa, huoltoasemilla.    

Plugit App

Plugit-sovellus on lataajan paras kaveri. Sovelluksen avulla sähköautoilija voi aloittaa ja lopettaa
latauksen, löytää julkisia latauspisteitä ja seurata omia lataustapahtumia.

Lataaja rekisteröityy palveluun ja jatkossa tunnistautuminen sujuu nopeasti sovelluksella tai erillisellä latausavaimella.

Jäikö jokin termi uupumaan tai jokin asia askarruttamaan? Ota yhteyttä.

Ota yhteyttä

Asiani koskee*
Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Scroll to Top

SOITA MEILLE
0207 350 330

LÄHETÄ SÄHKÖPOSTIA

asiakaspalvelu@plugit.fi

Ota yhteyttä asiantuntijaan

Oli mielessäsi pieni tai iso toive tai kysymys, jätä yhteystietosi ja me palaamme asiaan pikimmiten! Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään.

Asiani koskee*
Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Plugit Caas - oppaan lataus

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Asiantuntijatapaamisen ajankohta

Nimi*
Ehdota meille sinulle sopivaa ajankohtaa, palaamme pian asiaan.
Tietosuoja*

Taloyhtiön lataustapakartoitus

Kartoituksen tilaaja*
Tietosuoja*

Lataa ”Sähköauton latausjärjestelmä työpaikalle” -opas

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lataa ”Sähköauton lataus taloyhtiössä” -opas

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lataa ”Sähköauton kotilataus” -opas

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.