Sähköautojen latauslaitteiden hankinta yritykselle kannattaa aloittaa kartoittamalla lataustarpeet, kohteen sähkötekniset resurssit ja eri toteutustavat. Perustietojen pohjalta latauslaitteiden ja -ratkaisun toimittavan tahon on helppo laatia alustava suunnitelma ja laskea tarjous.
Latauslaitteiden hankintaan on olemassa erilaisia mahdollisuuksia. Palvelun ja laitteet voi vuokrata kiinteällä kuukausihinnalla ilman alkuinvestointeja tai ostaa laitteet suoraan yrityksen omistukseen.
Huomioi käyttäjäkokemus yrityksen latauslaitteiden hankinnassa
Käyttäjän näkökulmasta on helpompaa jos latauslaitteita eli -paikkoja on riittävästi, eli työntekijät ja asiakkaat voivat ladata autojaan yhtä aikaa ja ilman ylimääräistä autojen siirtelyä latauspisteelle ja pois. Riittävän lataustehon varmistaminen on niin ikään tärkeä tekijä, etenkin jos ajatuksena on mahdollistaa sähköauton lataus asiakkaille ja yhteistyökumppaneille, keillä latausajat ovat lyhyitä.
Kuormanhallinnan avulla varmistetaan kapasiteetin riittävyys kaikille lataajille tasapuolisesti, eli useampaa sähköautoa voidaan ladata samaan aikaan.
Kokonaiskustannusten näkökulmasta on usein järkevämpää hankkia latausvalmius kerralla kaikkiin autopaikkoihin ja laajentaa järjestelmää tarpeen mukaan. Latausratkaisun mitoituksessa kannattaa ottaa huomioon myös yrityksen oman autokannan sähköistyminen. On myös suositeltavaa valita latausjärjestelmälle operaattori, joka vastaa laitteiden toiminnasta ja huollosta.
Latauslaitteet vuokrattuna vai yrityksen omistukseen?
Yritys voi halutessaan investoida latausjärjestelmään ja hankkia latauslaitteet omistukseensa. Vaihtoehtona omille latauslaitteille on yleistynyt Charging as a Service -malli eli CaaS, joka nimensä mukaisesti tarjoaa latausratkaisun palveluna kiinteää kuukausihintaa vastaan. CaaS-malli ei vaadi alkuinvestointeja vaan yritys vuokraa latauslaitteet ja maksaa niiden ylläpidosta ja palvelun toimivuudesta.
CaaS-palvelu on asiakkaille helppo tapa hankkia koko yrityksen tai sen asiakkaiden tarvitsema sähköisten ajoneuvojen latausratkaisu ilman, että yrityksen täytyy sitoa hankkeeseen merkittävästi omaa pääomaa. Samalla asiakkaat saavat käyttöönsä kumppanin, jolla on vuosien kokemus ja osaaminen sähköisen liikenteen latausjärjestelmien ja palvelujen hallinnasta.
ARA myöntää avustuksia työpaikoille asennettaviin sähköautojen latauslaitteisiin edellyttäen että ne ovat tukea hakevan tahon omistuksessa. Avustuksella voidaan hankkia ja asentaa sähköautojen käyttökuntoisia latauspisteitä pääsääntöisesti työntekijöiden käyttöön tarkoitetuille pysäköintipaikoille, mutta yrityksen omien tai vierailijoiden autojen lataaminen ei ole kiellettyä. Tukea on tarjolla 750 euroa käyttökuntoista ja avustusehdot täyttävää latauslaitetta kohden.
Tarkistuslista yrityksen latausratkaisun hankintaan
Varmista että ainakin nämä toteutuvat yrityksen latausratkaisussa:
Useampi sähköauto voi ladata samanaikaisesti
Turvallisen lataamisen varmistamiseksi sähköautoja ladataan siihen tarkoitetuilla latauslaitteilla. Kuormanhallinnan avulla varmistetaan kapasiteetin riittävyys kaikille lataajille tasapuolisesti.
Latauslaitteen käyttäjä voidaan tunnistaa
Tunnistautuminen mahdollistaa lataustapahtumien seurannan. Lisäksi samalla latausavaimella voi ladata myös yrityksen eri toimipisteissä.
Selkeyttä suunnittelusta toteutukseen
Latausjärjestelmän käyttöönotto sisältää ammattimaisen kartoituksen, suunnittelun, asennuksen, huollon ja ylläpidon. Yritykselle yksinkertaisin ratkaisu on tilata avaimet käteen -ratkaisu, jolloin ei tarvitse itse sopia aikatauluista eri tekijöiden kanssa vaan yksi kumppani hoitaa kaiken.
Latausjärjestelmä ja latauslaitteet tukevat alan kehittyvää teknologiaa
Tämä tarkoittaa älykkäitä ja avoimeen protokollaan sopivia latauslaitteita (kansainvälinen OCPP-protokolla). Uusimpia teknologian kehityksiä on ollut esimerkiksi aiemmin mainittu työsuhdeautoilijoiden latausmaksujen kohdistaminen suoraan työnantajalle
Millainen latausratkaisu sopii sinun yrityksellesi? Ota yhteyttä!