fbpx

Laki velvoittaa varustamaan rakennukset sähköajoneuvojen latauspisteillä ja latauspistevalmiuksilla

Maaliskuusta 2021 alkaen Suomessa on sovellettu rakennusten energiatehokkuusdirektiiviä (Energy Performance of Buildings Directive, EPBD), joka velvoittaa rakennusten varustamisesta sähköajoneuvojen latauspisteillä ja latauspistevalmiuksilla. 

Lain vaatimukset koskevat sekä asuinkäytössä olevia että myös ei-asuinkäytössä olevia rakennuksia. Latauspisteiden ja latauspistevalmiuksien vaatimukset vaihtelevat rakennuksen ja pysäköintipaikkojen määrän mukaan.

Latauspisteen tarkoitus on mahdollistaa sähköauton lataus. Tässä artikkelissa latauspisteellä tarkoitetaan sellaista latauspistettä, joka on varustettu normaalitehoisella Tyyppi 2- liittimellä (Type 2) tai suuritehoisella CCS-liittimellä. Lue lisää latauspistoketyypeistä.

Latauspistevalmiudella tarkoitetaan käytännössä putkitusta, kaapelointia tai muita johtotöitä pysäköintipaikalle, joihin voidaan jälkikäteen asentaa latauspiste sähköajoneuvojen latausta varten.

Plugit Pori web 7

Latauspisteet ja latauspistevalmiudet rakennuksiin

Laissa säädetään velvollisuudesta suunnitella ja asentaa latauspisteet ja latauspistevalmiudet sekä uusiin että laajamittaisesti korjattaviin rakennuksiin.

Mikäli rakennuksen yhteydessä on enemmän kuin neljä pysäköintipaikkaa, on asennettava latauspistevalmius niin, että jokaiseen niistä voidaan myöhemmin asentaa latauspiste.

Uuden ei-asuinkäytössä olevan rakennuksen, tai laajamittaisesti korjattavan rakennuksen yhteyteen, jossa on yli 10 pysäköintipaikka tulee asentaa yksi suuritehoinen latauspiste.

Laajamittaisella korjauksella viitataan toimenpiteeseen, jossa rakennuksen vaippaan, tai teknisiin järjestelmiin liittyvien korjausten yhteissumma ylittää 25 % rakennuksen kokonaisarvosta, pois lukien rakennusmaan arvo. Rakennuksen vaippa on se osa rakennuksesta, joka erottaa lämpöeristetyt tilat ulkoilmasta, maaperästä tai lämmittämättömästä tilasta. Esim. ulkoseinät ovat osa vaippaa.

Liike- ja julkiskiinteistöt (ei koske asuinkiinteistöjä)

KohdePysäköintipaikkojen määräVaaditut latauspisteetVaadittu latausvalmiuksien määrä pysäköintipaikkoihin
Uudet ja laajamittaisesti korjattavat rakennukset11–30Väh. 1 kpl Tyyppi 2 tai 1 kpl CCS50 %
 31–50Väh. 1 kpl Tyyppi 2 tai 1 kpl CCS20 % tai väh. 15 kpl
 51–100Väh. 2 kpl Tyyppi 2 tai 1 kpl CCS20 % tai väh. 15 kpl
 yli 100Väh. 3 kpl Tyyppi 2 tai 1 kpl CCS20 %
Olemassa olevat rakennuksetyli 20Väh. 1 kpl Tyyppi 2 tai 1 kpl CCS

Olemassa olevan rakennuksen varustaminen sähköajoneuvojen latauspisteillä

Käytössä olevan rakennuksen omistajan (muun kuin asuinrakennuksen) on huolehdittava, että mikäli rakennuksen yhteydessä on enemmän kuin 20 pysäköintipaikkaa, on siellä oltava asennettuna vähintään yksi latauspiste viimeistään 31.12.2024.

Pysäköintitalon varustaminen latauspistevalmiudella

Uuteen tai laajamittaisesti korjattavaan pysäköintitaloon tulee suunnitella ja asentaa sähköajoneuvojen latauspistevalmius niin, että jokaiseen pysäköintipaikkaan voidaan asentaa myöhemmin latauspiste.

Plugit Pori web 1

Latauspisteitä ja latauspistevalmiutta koskevat vaatimukset

Lain mukaan latauspisteiden on oltava EU-direktiivin 2014/94/EU-liitteen teknisten eritelmien mukaisia normaalitehoisia (Tyyppi 2) tai suuritehoisia (CCS) latauspisteitä.

Latauspistevalmiuden on oltava sellainen, että pysäköintipaikkaan voi asentaa jälkikäteen jonkin edellä mainituista latauspistoketyypeistä.

Asuinrakennuksen yhteydessä olevalle yli neljän pysäköintipaikan alueelle, tulee yksi latauspisteistä asentaa pysäköintipaikkaan, joka on vähintään 3,6 metriä leveä ja vähintään 5,0 metriä pitkä.

Latausvalmiuksien aikaraja lähestyy vuoden 2024 lopussa

Aika tavoitteisiin pääsemiseksi käy vähiin, sillä aikatauluksi on määritelty tämän vuoden loppu. Työ- ja elinkeinoministeriö on asettanut toukokuussa 2023 työryhmän valmistelemaan uudistetun energiatehokkuusdirektiivin kansallista toimeenpanoa. 

Ota yhteyttä

Asiani koskee*
Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Scroll to Top

SOITA MEILLE
0207 350 330

LÄHETÄ SÄHKÖPOSTIA

asiakaspalvelu@plugit.fi

Ota yhteyttä asiantuntijaan

Oli mielessäsi pieni tai iso toive tai kysymys, jätä yhteystietosi ja me palaamme asiaan pikimmiten! Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään.

Asiani koskee*
Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Plugit Caas - oppaan lataus

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Asiantuntijatapaamisen ajankohta

Nimi*
Ehdota meille sinulle sopivaa ajankohtaa, palaamme pian asiaan.
Tietosuoja*

Taloyhtiön lataustapakartoitus

Kartoituksen tilaaja*
Tietosuoja*

Lataa ”Sähköauton latausjärjestelmä työpaikalle” -opas

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lataa ”Sähköauton lataus taloyhtiössä” -opas

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lataa ”Sähköauton kotilataus” -opas

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.