Sähköautojen latausjärjestelmätoimittajilla on merkittävä rooli ammattiliikenteen muutoksessa kohti vastuullista ja nollapäästöistä liikennettä. Sähköajoneuvojen lisääntyvä käyttö ammattiliikenteessä on tärkeä askel kohti vähäpäästöistä ja kestävää liikennejärjestelmää.
Sähköautojen latausjärjestelmätoimittajan rooli kestävän kehityksen kumppanina ammattiliikenteen muutoksessa on tarjota luotettava, tehokas ja kestävään energiankäyttöön perustuva latausinfrastruktuuri.
Sähköiseen kalustoon siirtymisessä huomioitavia asioita
Sähköajoneuvojen lataus ammattiliikenteessä vaatii erinäisiä huomioitavia asioita, jos kaluston vieminen sähköiseen muotoon kiinnostaa. Alla lista tällaisista asioista, joita olisi syytä huomioida:
Latausinfrastruktuurin laajentaminen
Ammattiliikenne vaatii luotettavan ja kattavan latausinfrastruktuurin. Latausjärjestelmätoimittajat työskentelevät yhteistyössä kaupunkien, yritysten ja liikenteenharjoittajien kanssa varmistaakseen, että riittävän tehokkaita ja nopeita latauspisteitä on saatavilla strategisilla sijainneilla. Tulevaisuudessa ammattiliikenteen latausverkosto tulee todennäköisesti olemaan yhdistelmä yksityisiä latauspisteitä ja julkisia ammattiliikenteen latauskeskittymiä.
Nopea lataus
Ammattiliikenteen liiketoiminnan näkökulmasta on keskeistä, että ajoneuvot seisovat latauksessa mahdollisimman vähän. Niinpä pikalatauksen järjestäminen terminaaleissa ja ajoreiteillä on tärkeää, jotta ajoneuvojen seisokkiaika pysyy mahdollisimman lyhyenä.
Skaalautuvuus ja kapasiteetti
Latausjärjestelmätoimittajan on varmistettava, että sen tarjoama latausinfrastruktuuri pystyy skaalautumaan vastaamaan ammattiliikenteen kasvavia tarpeita. Sähköisen kaluston määrä yrityksissä tulee vain kasvamaan.
Kestävä energiankäyttö
Latausinfrastruktuurin on perustuttava kestävän energianlähteen käyttöön, kuten uusiutuvaan energiaan (aurinko, tuuli, vesivoima jne.). Tämä varmistaa, että sähköajoneuvojen käytöstä aiheutuvat ympäristöhyödyt eivät vesity hiilidioksidipäästöjen siirtyessä sähköntuotantoon.
Älykäs lataus ja energianhallinta
Älykkäät latausratkaisut voivat optimoida latausprosessia, vähentää kuormitusta sähköverkossa ja mahdollistaa latauksen ajoittamisen, kun sähkö on edullisinta ja sitä on saatavilla runsaasti.
Huolto ja ylläpito
Latauslaitteiden huolto ja ylläpito pitävät latausinfrastruktuurin luotettavana ja toimintakuntoisena. Huoltotoimenpiteet tulisi suunnitella ympäristönäkökohdat ja elinkaariajattelu huomioiden, sillä huolletut ja ylläpidetyt latauslaitteet pysyvät toiminnassa pitkään vähentäen tarvetta uusille investoinneille.
Datankeruu ja analytiikka
Keräämällä ja analysoimalla dataa toimintamalleista ja kulutuksesta voidaan kehittää parempia ratkaisuja latausinfrastruktuurin optimointiin ja resurssien tehokkaaseen käyttöön.
Julkinen latausverkosto vähentää tarvetta omille latausratkaisujen investoinneille
Suomessa ei toistaiseksi ole ammattiliikenteen käyttöön rakennettua latausinfrastruktuuria. Sähköistä kalustoa hankkineet kuljetus- ja logistiikkayritykset ovat rakentaneet latausinfrastruktuuria omien toimitilojensa ja terminaaliensa yhteyteen, mutta ajoreittien varrella ei kalustoa ole mahdollisuutta ladata.
Ammattiliikenne kaipaa erityisesti nopeaa latausta tarjoavia pika- tai teholatauspisteitä, mutta yleensä latauspisteet on sijoitettu ja mitoitettu niin ettei raskaalla ajoneuvolla ole niiden luo asiaa.
Julkisen latausverkoston rakentaminen on tärkeää etenkin pienille yrityksille, joilla ei ole kykyä tai halua investoida omiin latausjärjestelmiin. Julkinen latausverkosto tuo vaihtoehtoja ja joustavuutta reittisuunnitteluun, mutta julkiset latauspisteet toimivat myös eräänlaisena varajärjestelmänä mikäli yrityksen omassa latausjärjestelmässä on hetkellinen häiriö.
Plugit panostaa julkiseen ammattiliikenteen latausverkostoon
Plugit on aloittanut valtakunnallisen sähköisen ammattiliikenteen latausverkoston rakentamisen. Ensimmäinen ammattiliikenteen julkinen latausasema avautui Tampereen Pyynikintorille elokuussa ja vuoden loppupuolella avautuu Viinikan latausasema. Plugit on saanut Energiavirastolta tukea yhteensä yhdeksäntoista ammattiliikenteen latausaseman rakentamiseen.
Omiin ammattiliikenteen latausasemiin panostaminen on yksi Plugitin vastuullisuuskeinoista tukea osaltaan liikenteen sähköistymistä ja sitä kautta päästötavoitteiden saavuttamista.
Plugit Finlandin toteutuksia sähköisen ammattiliikenteen latausratkaisuista
Tutustu alla muutamiin referensseihimme ammattiliikenteen sähköistämisen ratkaisuista:
Kiinnostaako ammattiliikenteelle tarkoitettu oma sähköajoneuvojen latausratkaisu? Lue lisää ammattiliikenteelle kehittämästämme CaaS-palvelumallista, joka tarjoaa kevyen ja tehokkaan keinon hankkia sähköisen kaluston latausratkaisu ilman tarvetta suurelle pääomasijoitukselle.
Tai vaihtoehtoisesti voit olla suoraan yhteydessä ammattitaitoisiin myyjiimme ja autamme sinua sähköistämään ja lataamaan kalustoasi.