fb

Sähköautojen latauslaitteet yleisesti

Sähköauton latauslaitteen valinnassa tulee kiinnittää huomiota laitteen käyttötarkoitukseen – näin saadaan valittua oikea latauslaite oikeaan paikkaan. Plugit auttaa valitsemaan latauslaitteen kohteeseen kuin kohteeseen.

Kotilatauslaitteet

Kotilatauslaitteet on tarkoitettu kotitalouskäyttöön ja niillä ajoneuvon lataamisen voi tehdä mahdollisimman käyttäjäystävällisesti. Kotiin valitaan usein kiinteällä latauskaapelilla varustettu laite.

 • Kotilatauslaite on tarkoitettu turvalliseen ja käyttäjäystävälliseen lataamiseen kotioloissa.
 • Laitteen asentaminen on pääsääntöisesti mahdollista aina, olipa kyseessä sitten taloyhtiö tai omakotitalo.
 • Latausteho kotilatauslaitteessa on yleensä 3,6 kW – 11kW välillä, riippuen asennuskohteen vapaasta sähköteknisestä kapasiteetista.

Kotilatauslaitteen asennus tapahtuu pääsääntöisesti seinään tai muuhun vastaavaan tukirakenteeseen. Tarvittaessa laite voidaan asentaa lohkolämmityspistorasioille tarkoitettuun tolppaan erillisellä asennusadapterilla.

Asiointilatauslaitteet

Asiointilatauslaite palvelee useita käyttäjiä ja eri merkkisiä ajoneuvoja. Laitteen tulee olla varustettu sähköauton lataamiseen tarkoitetulla latauspistokkeella (Mode 3 Type 2). Koska kyseessä on yleisellä paikalla sijaitseva latauslaite, saattavat käytön rajoittaminen sekä energiakulutuksen todentaminen olla oleellisia ominaisuuksia. Asiointilatauksessa käytetään yleensä älykkäitä latauslaitteita. Asiointilataus tapahtuu tyypillisesti työpaikalla, parkkihallissa, kauppakeskuksessa, vähittäiskaupan pihalla sekä muissa asutuskeskuksien palveluissa.

 • Asiointilatauslaitteiden virrat vaihtelevat 1 x 6A:sta 3 x 63A:iin saakka.
 • Tyypillisimmin käytettyjä asennuksia ovat 3 x 16A (11kW) ja 3 x 32A (22kW), nämä latausvirrat mahdollistavat riittävän latauksen suhteessa kohteessa käytettyyn asiointiaikaan.
 • Asiontilatauslaitteen älykkyys mahdollistaa latausvirtojen hallinnan kohteen kokonaiskuormituksesta riippuen.
 • Kohteisiin, joissa asiointilatauslaiteille on tarvetta, asennetaan tyypillisesti sähköautojen lataamiseen erityisesti suunniteltu latauskeskus.
 • Latauskeskus tekee järjestelmästä itsenäisen kokonaisuuden, joka on helposti hallittavissa ja tarvittaessa järjestelmän laajuutta voidaan kasvattaa vaivattomasti.

Asiontilatauslaitteita asennetaan mahdollisuuksien mukaan seinään, mutta valtaosa esimerkiksi liikepaikkojen parkkipaikoista edellyttää asennusta joko lattiaan tai maahan. Tällöin laite voidaan asentaa joko erilliseen lataustolppaan tai valitaan laite, jonka runko itsessään muodostaa tukijalan. Maa-asenteinen lataustolppa palvelee joko vierekkäisiä tai vastakkaisia pysäköintipaikkoja.

Sahkoauton lataus oppaat

Oppaat sähköauton lataamiseen

Lue, mitä kannattaa huomioida taloyhtiössä, kotona tai yrityksessä ja miten hanke etenee.

Pikalatauslaitteet

Pikalatauslaitteita löytyy yleensä huoltamoympäristöistä. Pikalataaminen on lataustavoista nopein on ja sen pääasiallinen tarkoitus on mahdollistaa liikenne eri kaupunkien välillä.

Pikalatauslaite on investointina huomattavasti arvokkaampi kuin koti- tai asiointilatauslaite, mikä ei johdu pelkästään laiteinvestoinnista, vaan myös tehotarpeesta. Kaikista kohteista ei löydy myöskään riittäviä sähköteknisiä resursseja pikalatauslaitteen asentamiseksi.

 • Pika-/teholatauslaitteet soveltuvat sähköisen liikenteen tämän hetkisen tarpeet huomioiden huoltamoympäristöihin.
 • Pikalatauslaitteilla akusto saadaan ladattua täyteen parhaimmillaan alle puolessa tunnissa.
 • Nykyisten pikalatauslaitteiden latausteho on tyypillisesti 50kW, mutta lähivuosina teho on nousemassa 125kW:iin. Käytännössä tämä tarkoitta jopa 300A syöttövirtaa laitteelle.
 • Pikalatauslaitteet ovat varustettu kiinteillä latauskaapeleilla ja latauskaapelityyppejä löytyy kahta erilaista: CSS ja CHAdeMO – tyypillisesti julkisesta pikalatauslaitteesta löytyy molemmat kaapelit.
 • Näistä eurooppalaiseksi standardiksi muodostunut CCS pystyy tarjoamaan 120kW lataustehon (400V), CHAdeMO 63kW.
 • Teholatauslaitteiden käyttö on tyypillisesti maksullista ja niiden toiminnasta vastaa jokin latausoperaattori.

Pikalatauslaite asennetaan lähes poikkeuksetta maahan joko valmisperustuksen tai valettavan perustuksen päälle. Laite palvelee asiointilataustolpan tavoin joko vierekkäisiä tai vastakkaisia pysäköintipaikkoja.

Etsitkö latausratkaisua?

Me Plugitilla emme toimita pelkästään yksittäisiä latauslaitteita, vaan rakennamme kestäviä latausratkaisuja kaikenkokoisiin tarpeisiin.

 

Latausjärjestelmissä otamme huomioon, että ne kestävät aikaa, käyttöä ja ovat skaalautuvia eli latauslaitteita voidaan tulevien vuosien aikana lisätä olemassaolevaan latausjärjestelmään.

Voit olla kiinnostunut myös näistä

Ota yhteyttä!

Asiani koskee*
Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lataa "Sähköauton latausjärjestelmä työpaikalle" -opas

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Ota yhteyttä

SOITA MEILLE

0207 350 330

LÄHETÄ SÄHKÖPOSTIA

Asiani koskee*
Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.