Plugit avasi kesäkuussa Tampereen Pyynikintorille sähköiselle ammattiliikenteelle tarkoitetun julkisen latausaseman, joka palvelee sähköistä taksiliikennettä ja keskiraskasta jakeluautoliikennettä. Keskiraskaalla ajoneuvolla tarkoitetaan tyypillisesti alle 18 tonnista kaupunkialueella operoivaa jakeluautoa. Tampereen lisäksi vastaavia ammattiliikenteelle suunnattuja julkisia latausasemia on suunnitteilla rakentaa muun muassa Helsinkiin ja Turkuun.
Lataajaa kiinnostaa latauslaitteen teho ja saatavuus
Pyynikintorilla lataustehoa tarjoilee Plugit Hube -teholatausasema kahden lataussatelliitin kautta. Toinen satelliitti on tarkoitettu sähkötakseille ja toinen pääasiassa sähköiselle jakeluliikenteelle. Kummassakin satelliitissa on kaksi latauspistoolia eli yhteensä Pyynikintorilla voidaan ladata neljää ajoneuvoa yhtä aikaa. 360kw:n kokonaistehosta jakeluliikenteelle on jyvitetty 240kW ja takseille 120 kW. Henkilöautolla keskimääräinen latausteho liikkuu 60–90 kW välissä. Kuorma-autossa se on vähintään kaksinkertainen.
”Pyynikintorilla ladattiin aiemmin kaupunkiliikenteen busseja eri laitteistoilla, niiden poistuessa ja tekniikan kehittyessä, paikka oli oivallinen ammattiliikenteen julkisen latausaseman rakentamiselle”, kertoo Plugitin ammattiliikenteen latausliiketoiminnasta vastaava Tuomas Mäkelä.
Ammattiliikennöitsijä saa latausoikeuden Pyynikille tekemällä laskutussopimuksen Plugitin kanssa. Sen jälkeen lataaminen onnistuu tunnistautumalla laitteelle RFID-tunnisteella tai lataussovelluksella.
Latausmahdollisuus sähköisen taksiliikenteen mahdollistaja
Suomen Taksiliiton teettämän kyselyn perusteella yksi tärkeimmistä sähköisen taksikaluston hankintaan kannustava asia on latausmahdollisuus taksiasemalla tai ammattiliikenteelle varatulla alueella.
”Pyynikin julkinen latausasema palvelee sijaintinsa puolesta ladattavia takseja erinomaisesti. Latauslaitteiden korkean tehon ansiosta ajoakun saa puolilleen vartissa eli ajo voi jatkua lyhyenkin lataamisen jälkeen. Päivän aikana asemalla voi vierailla useamminkin jo sijainnin puolesta ja sen, että asemalle ei kuluttaja-asiakas voi ladata”, Tuomas Mäkelä sanoo.
Teknologian tutkimuskeskus VTT on mukana tekemässä tutkimusta Pyynikintorin latausaseman käytöstä, liittyen sähköisen hyötyajoneuvoliikenteen kehitystä koordinoivaan, Traficomin rahoittamaan SIX HOVE-klusteriin. Tulevaisuudessa Pyynikillä tullaan testaamaan muun muassa yritysten kiinnostusta ajanvarausjärjestelmän käyttöön ja sen vaikutuksia ajosuunnitteluun. Tutkimuksen tuloksia tullaan hyödyntämään tulevaisuuden hyötyajoneuvojen latausratkaisuiden kehittämisessä.
”Ammattiliikenteen sähköistyessä on tärkeää ratkoa aktiivisesti muna-kana-tilannetta, jossa liikennöitsijät eivät uskalla tai voi investoida sähköiseen kalustoon, julkisen latausinfran puutteiden vuoksi. Esimerkiksi sähkötaksit ovat kaivanneet jo pidemmän aikaa omaa, vain ammattiliikenteelle suunnattua latausinfraa. Samaa viestiä on tullut myös logistiikkayritysten suunnalta.”, kertoo VTT:n sähköisten voimalinjojen tiimissä työskentelevä erikoistutkija Marko Paakkinen.
Plugit on saanut Energiavirastolta tukea yhteensä yhdeksäntoista ammattiliikenteen latausaseman rakentamiseen. Näiden asemien lisäksi Plugit investoi Helsinki-Vantaan lentokentälle toteutettavan teholatauslatauskentän, joka on mittakaavaltaan Suomen suurin. Vuoden 2023 loppuun mennessä valmistuva kokonaisuus on osoitettu sähköisen taksiliikenteen käyttöön.
Lisää latausta myös Laukontorille ja Ratinaan
Etenkin kesäaikaan suositulla Tampereen Laukontorilla latausmahdollisuudella on kysyntää ja kesäkuussa Plugit asensi julkisen teholatauspisteen parkkialueelle Aleksis Kiven kadun loppupäähän. Laitteesta löytyy sekä CCS- että CHAdeMO-pistoke ja latausteho on 50kW.
Tampereen kaupunki kilpailutti latauspaikan käyttöoikeudet kahdeksi vuodeksi ja Plugit voitti kilpailutuksen.
”Tämä on kaupungin näkökulmasta uudenlainen tapa kilpailuttaa latauspaikkoja, kun tarjotaan yritykselle mahdollisuutta käyttää tietyin vaatimuksin keskeisiä latauspaikkoja, joissa on latausta varten infra olemassa”, kertoo projektipäällikkö Mika Kulmala Tampereen kaupungilta.
”Latauskustannus on aikaperustainen eli minuuttihinnoiteltu. Latauksen hintaan sisältyy myös pysäköintimaksu”, Tuomas Mäkelä selventää latausterminologiaa.
Aiemmin keväällä Plugit toteutti yhteistyössä Finnparkin kanssa latausjärjestelmän Ratinan kauppakeskuksen parkkihalliin. P-Ratinassa sähköautojen akkuja lataa kaksitoista 11kW:n asiointilatauslaitetta, kahdeksan 22kW:n asiointilatauslaitetta sekä neljä 100kW:n teholatauspistettä. Sähköauton lataus Ratinassa onnistuu Plugitin sovelluksella tai RFID-tunnisteella.
Lisätietoja:
Tuomas Mäkelä:
+358 40 5612425
tuomas.makela@plugit.fi
Plugit Finland on johtava sähköisten ajoneuvojen latausratkaisutoimittaja toteuttaen liikenteen sähköistämisen kokonaisvaltaisena palveluna. Latausratkaisut palvelevat kotitalouksia, taloyhtiöitä, yrityksiä ja ammattiliikennettä. Yhtiö on ollut alalla yli 10 vuotta ja on ollut ensimmäisiä toimijoita rakentamassa Suomen sähköistä liikennettä. Plugit työllistää Suomessa jo yli 140 sähköisen liikenteen ammattilaista.