Säästöt polttoainekustannuksissa, yrityksen CO2-päästöjen pienentäminen sekä sähköautojen lataamisen mahdollistamisen positiivinen vaikutus työnantajamielikuvaan ja brändiin ovat hyviä syitä panostaa sähköiseen liikenteeseen yrityksissä.

Yrityksiin ja työpaikoille rakennettavan latausratkaisun tulee palvella useita eri käyttäjäryhmiä. Yrityksen alueella saatetaan ladata työntekijöiden, asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden lisäksi myös yrityksen omia ajoneuvoja. Esimerkkitilanteessa yrityksen latauspaikoilla ladataan päivisin työntekijöiden ja asiakkaiden autoja, kun yrityksen omat ajoneuvot ladataan täyteen yön aikana.

Työntekijät tykkäävät

Sähköauton lataaminen työpaikalla on tervetullut työsuhde-etu sähköautoilijoille, sillä kaikilla ei välttämättä ole mahdollisuutta lataukseen kotona. Jos työpäivän jälkeen täytyy ajella ruokaostoksille tai esimerkiksi lasten harrastuksiin, on kätevää, kun akku on ladattu täyteen illan ajoja varten. 

Hybridityön aikakaudella ihmisillä on mahdollisuus valita missä tekevät työnsä. Mikäli työnantaja toivoo ihmisiä toimistolle, latausmahdollisuuden tarjoaminen on yksi keino motivoida ihmisiä pois etätyömoodista.

Työnantajan tarjoama latausmahdollisuus muuttui 1.1.2021 verovapaaksi vuoteen 2025 asti. Etu koskee sekä täyssähköautoja että ladattavia hybridejä.

Asiakkaat arvostavat

Sähköautolla tai muulla ladattavalla ajoneuvolla liikkuvat asiakkaat ja yhteistyökumppanit osaavat arvostaa yrityksen tarjoamaa latausmahdollisuutta. Oli kyseessä sitten toimistokiinteistö tai kauppakeskus, asioinnin yhteydessä onnistuva sähköauton lataus on tehokas keino houkutella asiakkaita.

Laadukas latausratkaisu parantaa asiakastyytyväisyyttä, mutta ylimääräistä päänvaivaa tuottava, häiriöherkkä ja monimutkainen systeemi ei. Niinpä kannattaa alusta lähtien kiinnittää huomiota latausratkaisun helppokäyttöisyyteen ja toimintavarmuuteen. 

Suositusten mukaan sähköautoa ei tulisi ladata päivittäin lämmitystolpasta tai tavallisesta pistorasiasta, vaan sähköautoa ladataan lataamiseen tarkoitetuilla laitteilla. Esimerkiksi lämmitystolppia ja muita pistorasioita ei ole suunniteltu sellaiseen käyttöön, mitä sähköauton lataaminen jatkuvassa käytössä vaatii. Tavallisessa lämmitystolpassa ei myöskään ole lataustapahtumien seurantaa ja laskutusta mahdollistavaa teknologiaa. 

Käyttäjän näkökulmasta on helpompaa jos latauslaitteita eli -paikkoja on useita, eli työntekijät ja asiakkaat voivat ladata autojaan yhtä aikaa ja ilman ylimääräistä autojen siirtelyä latauspisteelle ja pois.

Ylläpito ja huolto huomioitu

Latausratkaisun on tarkoitus olla yritykselle lisäarvoa ja lisää asiakkaita tuottava investointi. Niinpä järjestelmän ylläpidon ja hallinnoinnin ei tule tuottaa yritykselle ylimääräistä työtä. 

Laadukkaassa latausratkaisussa on otettu huomioon palvelun tarve ja käyttökokemukset. Hallintajärjestelmän ansiosta myös suurin osa ongelmatilanteista pystytään ratkaisemaan nopeasti etäyhteydellä.

Suositeltavaa on valita latausjärjestelmälle operaattori, joka vastaa laitteiden toiminnasta ja huollosta.