fbpx

Sähköauton lataus - kaikki lataamisesta

Sähköauton lataus on noussut keskeiseksi aiheeksi sähköisen liikenteen yleistyessä. Kun sähköautojen suosio kasvaa, niiden tehokas latausinfrastruktuuri on elintärkeää. Sähköautojen omistajat tarvitsevatkin käteviä ja nopeita tapoja ladata sähköautojensa akut. Latauspisteiden verkosto onkin kasvanut merkittävästi viime vuosina, jotta vastattaisiin kasvavaan tarpeeseen.

Tällä hetkellä on saatavilla erilaisia latausratkaisuja, kuten kotilatausasemat, julkinen latausinfrastruktuuri ja nopeasti lataavat pikalatausasemat, jotka mahdollistavat pitkien matkojen sujuvan ajamisen. Tämän kehityksen myötä sähköautot ovat entistä houkuttelevampi vaihtoehto liikkumiseen, tarjoten kestävän tavan liikkua.

Sähköauton lataaminen koskettaa paitsi omakotitalossa asuvia, myös taloyhtiöitä ja yrityksiä. Omakotitalojen omistajille kotilatausratkaisut tarjoavat kätevän tavan ladata sähköautoa omassa pihassa tai autotallissa. Taloyhtiöissä taas latausratkaisujen tarjoaminen asukkaille voi olla keskeinen osa tulevaisuuteen suuntautuvan asumisen tarjoamista sekä asunto-osakkeiden arvon säilyttämistä tai korottamista.

Yritykset puolestaan huomioivat sähköautojen lataustarpeen tarjoamalla latauspisteitä työpaikoillaan tai asiakkaidensa käyttöön. Sähköauton latauksen kattava tuki kaikilla näillä tasoilla edistää sähköisen liikenteen leviämistä ja vauhdittaa kestävän liikkumisen vallankumousta.

Olemmekin koonneet tämän kattavan sivun vastaamaan erilaisiin tarpeisiin ja kysymyksiin olit sitten kotilataaja, taloyhtiön hallituksen edustaja tai yritys, joka miettii latauspaikkoja työpaikoille ja asiakkaille.

Sähköauton lataus käyttökohteen mukaan

Voit kulkea alla olevien linkkien kautta kohderyhmäkohtaisiin sisältöihin tällä sivulla.

Sähköauton lataamiseen liittyviä ikivihreitä artikkeleita

Löydät alta myös ikivihreitä artikkelejamme yleisesti sähköautojen latauksesta.

Sähköauton lataus kotona

Sähköauton lataus kotona on kätevä tapa varmistaa autosi akun täysi varaustila. Kotilataus tarjoaa mukavuutta ja joustavuutta, sillä voit ladata autosi milloin haluat murehtimatta pääsystä julkiselle latauspisteelle.

Kotilatauksen perustana toimii latausasema, joka yhdistetään sähköverkkoon ja asennetaan yleensä kotitalon seinään tai autotalliin. Latausasemat tarjoavat erilaisia tehoja ja ominaisuuksia, joten voit valita sopivan vaihtoehdon autosi akun kapasiteetin ja lataustarpeiden mukaan.

Alta löydät kattavasti tietoa kotilataamiseen liittyvissä asioissa. Vastaamme myös yleisesti kysyttyihin kysymyksiin kotilataamiseen liittyen.

sahkoauton lataus kotona 1

Tutustu myös muihin kotona lataamisen sisältöihin​

Kiinnostaako sähköauton lataaminen kotona?

Täyttämällä esikartoituslomakkeen, asiantuntijamme on sinuun yhteydessä latausaseman hankinnan osalta. Esikartoituslomakkeen täyttäminen ei sido sinua mihinkään.

Yleisiä kysymyksiä sähköauton lataamisesta kotona

Latausaseman hankkiminen omakotitaloon, sisältäen latausaseman ja sen asennuksen, maksaa 1500 € – 1700 € riippuen valitusta latausasemasta ja asennuskohteen tyypistä. Latausaseman asennus on kotitalousvähennys­kelpoinen.

Jos kyse ei ole täysautoedusta, jolloin työnantaja kustantaa ladatun energian, kustantaa auton käyttäjä sähköauton lataukset. Kaikessa yksinkertaisuudessaan sähköauton lataaminen maksaa sen verran, mitä sähköyhtiö veloittaa energiantuotannosta. Tämä kokonaisveloitus jakautuu yleensä sähkön kulutushintaan että siirtohintaan.

Lataamisen hintaan ei ole siis yksiselitteistä määritelmää, että paljonko se maksaa, vaan käyttäjä voi hintaan vaikuttaa kilpailuttamalla parhaan mahdollisen sähkösopimuksen.

Voit lukea lisää sähköauton latamisen hinnasta artikkelistamme Sähköauton lataamisen hinta – mistä se muodostuu?

EU:n aluella AC -latauksessa on standardoitu type2 -liitin. Liitin mahdollistaa kolmivaiheisen latauksen. Julkisten latauspisteiden pistoke on aina mallia type2. Pääasiassa autot ovat type2 -liittimellä varustettuja, joskin liikenteessä on vielä myös type1 -liittimellisiä autoja, kuten Mitsubishi Outlander ja Nissan eNV-200.

Lue lisää sähköauton latauspistokkeista artikkelista Latauspistoketyypit sähköautoille.

Lämmitystolppia ja muita pistorasioita ei ole suunniteltu sellaiseen käyttöön, mitä sähköauton lataaminen jatkuvassa käytössä vaatii. Suositusten mukaan autoa ei ole syytä ladata päivittäin lämmitystolpasta tai tavallisesta pistorasiasta, vaan sähköautoa ladataan lataamiseen tarkoitetuilla laitteilla.

Tavallisessa lämmitystolpassa ei myöskään ole lataustapahtumien seurantaa ja laskutusta mahdollistavaa teknologiaa.

Latausasema ja auto kommunikoivat ennen lataustapahtuman alkua. Auto tekee tällöin päätöksen siitä, kuinka paljon virtaa se pystyy ottamaan vastaan.

Voimme käyttää esimerkkinä julkista latauspistettä, jonka teho on 22 kW = 3 x 32A ja auton maksimi kyvykkyys 3.6 kW = 1 x 16A. Kun auto kytketään latausasemaan, auto kertoo latauseasemalle pystyvänsä ottamaan vastaan 3.6 kW = 1 x 16A. Latausasema rekisteröi tämän tiedon ja lataa autoa tällä teholla. Jos kaapelisi sopii autoon ja latauasemaan, voit ladata autoa.

Lue lisää kotilatausaseman valinnasta artikkelista Kotilatauslaite valitaan tapauskohtaisesti.

Kyllä, sähköauton tai hybridin voi jättää yöksi lataukseen. Monet sähköautot ja hybridit on suunniteltu niin, että ne voidaan turvallisesti ladata yön aikana, esimerkiksi kotona tai pysäköintialueella. Yöaikainen lataaminen hyödyntää usein edullisempaa sähkönhintaa ja mahdollistaa täyden latauksen seuraavaa päivää varten.

On kuitenkin tärkeää varmistaa, että käytössäsi on asianmukainen ja turvallinen latausratkaisu sekä noudattaa valmistajan ohjeita latausprosessin suhteen.

Lataa vielä kattava opas sähköauton lataamisesta kotona

Tarvitsetko lisätietoa lataamisesta ennen päätöksen tekemistä? Siirry painikkeen kautta lataamaan laatimamme opas kotilataajille, jossa pyrimme vastaamaan kaikkein olennaisimpiin asioihin, jotka liittyvät sähköauton lataamiseen kotona. Tämä on täysin maksutonta.

Sähköauton lataus taloyhtiössä

Sähköauton lataaminen onnistuu taloyhtiössä siinä missä omakotitalossakin. Sähköauton lataaminen ja sen mahdollistaminen kerrostalossa tai rivitalossa onkin nykyään jo yleinen tai yleistymään päin oleva tarve asukkailla. Sähköauton lataus taloyhtiössä vain tarvitsee hyvää suunnittelua taloyhtiön ja asukkaiden kesken.

On hyvä myös selvittää alkuun tärkeitä asioita, kuten taloyhtiön sähkökapasiteetti ja mahdollisuudet latausratkaisun rakentamiselle olemassaolevaan kokonaisuuteen. 

Alta löydät kattavasti tietoa sähköautojen lataamisesta taloyhtiössä. Vastaamme myös yleisesti kysyttyihin kysymyksiin liittyen taloyhtiössä lataamiseen ja siihen liittyviin teemoihin.

sähköauton lataaminen taloyhtiössä

Tutustu myös muihin taloyhtiössä lataamisen sisältöihin

Kiinnostaako sähköautojen lataaminen taloyhtiössä?​

Latauspisteiden asennus taloyhtiön autopaikoille kannattaa aina aloittaa kartoituksella. Latauspisteiden määrä, merkki ja latausteho määritellään kohteen teknisten resurssien ja lataustarpeiden mukaan. Kartoituksessa tutustumme taloyhtiöösi ja annamme vaihtoehtoja latausratkaisuissa.

Plugitin kartoituskäynti on maksuton. Jätä yhteystietosi lomakkeella niin sovitaan sopiva aika!

Usein kysyttyjä kysymyksiä taloyhtiössä lataamisesta

Projekti kannattaa aloittaa keskustelemalla taloyhtiössä osakkaiden tarpeista. Vaikka ladattavia autoja ei vielä olisi, se ei tarkoita, etteikö joku sellaista suunnittelisi. Esteenä sähköauton hankinnalla saattaa olla puutteellinen kotilatausmahdollisuus.

Kun lataustarpeita ilmenee, kannattaa aloittaa hanke kiinteistön kartoituksella. Kartoituksella selvitetään hankkeen kannalta oleelliset tekijät, kuten kiinteistön sähköliittymä, asennuspaikat sekä lataustarpeet. Taloyhtiönä saatte hankkeesta alustavan suunnitelman sekä budjettihinnan tai tarjouksen toteutukselle. Kun kustannukset ovat selvillä, on asiasta keskusteleminen yhdessä taloyhtiön asukkaiden kanssa huomattavasti yksinkertaisempaa.

Olemme käsitelleet tätä aihetta myös artikkelissa Sähköauton latauspiste taloyhtiöön – 4 vaihetta onnistuneeseen hankintaan.

On hyvin todennäköistä, että latauspisteprojekti tulee taloyhtiössä vastaan jossakin vaiheessa. Tällä hetkellä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA avustaa latauspisteitä rakentavia taloyhtiöitä korvaamalla 35 % toteutuneista kustannuksista. Edellytyksenä avustukselle on, että yhteisö rakentaa valmiuden vähintään viidelle latauspisteelle. Avustusta voi saada myös latauslaitteiden hankintaan.

Lue lisää avustuksesta sähköautojen latausinfran rakentamiseen ARA:n sivuilta.

Laki edellyttää latauspistevalmiutta

Maaliskuussa 2021 astui voimaan laki, joka edellyttää taloyhtiöitä rakentamaan isompien remonttien yhteydessä latauspistevalmiuden kaikille autopaikoille. Latauspistevalmius tarkoittaa pysäköintipaikan putkitusta tai kaapelointia niin, että siihen voidaan asentaa sähköauton latauspiste myöhemmin. Laki koskee kaikkia taloyhtiöitä, joissa pysäköintipaikkoja on enemmän kuin neljä.

Tyypillisin tilanne taloyhtiöissä on, että asukas hankkii omalla kustannuksellaan sähköauton latauslaitteen omalle autopaikalleen

Vuorostaan latausjärjestelmän ja latausvalmiuden hankkiminen jaetaan kaikkien osakkaiden kesken. Nämä ovat taloyhtiön yhteisiin korjaus- ja parannustöihin verrattavia kustannuksia.

Ylläpitoon ja huoltoon liittyvät kustannukset hoitaa yleensä taloyhtiö tai latauspisteen käyttäjä riippuen siitä miten laitteet on hankittu.

Suositeltavaa on, että taloyhtiö valitsee latauspisteille operaattorin, joka osaltaan vastaa siitä, että käytön kustannukset kohdistuvat juuri laitteen käyttäjään. Operointi on mahdollista ns. älykkäille laitteille. Älykkäät latauslaitteet mahdollistavat myös dynaamisen kuormanhallinnan, jolloin sähköverkko ei pääse ylikuormittumaan ja lataaminen on kaikille käyttäjille tasapuolista.

Kun valitaan latauslaitteita, on syytä kiinnittää huomiota siihen, että valittuihin laitteisiin voi tuottaa operointipalveluita tarvittaessa eri toimijat. Tämä varmistetaan tukeutumalla esim. OCPP-kyvykkäisiin latauspisteisiin.

Asukkaan tulee aina saada taloyhtiöltä lupa lataamiseen — oletuksena asukkaalla ei ole lupaa käyttää kiinteistösähköä tai kiinteistön sähköistystä sähköauton lataamiseen.

Syinä tähän on muun muassa sähköverkon kestävyys ja kulujen kohdistamisen vaikeus, jos käytössä ei ole energiamittaria.

Lähtökohtaisesti lataamisesta kannattaa kysyä taloyhtiöltä jo ennen sähköauton hankintaa.

Sähköauton lataaminen taloyhtiön lämmitystolpasta riippuu taloyhtiön asetuksista ja latausratkaisusta. Joissakin taloyhtiöissä on mahdollista ladata sähköautoa lämmitystolpasta, kun taas toisissa se ei ole sallittua tai teknisesti edes mahdollista.

Suosittelemme tarkistamaan taloyhtiön säännöistä tai keskustelemaan isännöitsijän tai hallituksen kanssa saadaksesi tarkempia tietoja siitä, mitä latausmahdollisuuksia taloyhtiössäsi on tarjolla. Lähtökohtaisesti emme suosittele sähköauton latausta lämmitystolpasta.

Lataa opas taloyhtiössä lataamiseen

Tarvitsetko lisätietoa lataamisesta ennen päätöksen tekemistä? Siirry painikkeen kautta lataamaan laatimamme opas taloyhtiöille, jossa pyrimme vastaamaan kaikkein olennaisimpiin asioihin, jotka liittyvät sähköauton lataamiseen taloyhtiössä. Tämä on täysin maksutonta.

Sähköauton lataus yrityksille

Sähköauton lataaminen yrityksessä ja työpaikalla on tullut yhä tärkeämmäksi osaksi kestävän liikkumisen strategioita. Työpaikkalatausmahdollisuus tarjoaakin kätevän tavan ladata sähköautoa päivän aikana, kun auto on muuten seisomassa pysäköintialueella.

Se lähettää vahvan viestin työntekijöille, asiakkaille ja sidosryhmille siitä, että yritys pyrkii vähentämään hiilidioksidipäästöjä ja edistämään kestävämpiä liikkumisratkaisuja. Yritykset voivat myös harkita latausmahdollisuuksien tarjoamista asiakkailleen ja vierailijoilleen, mikä lisää yrityksen houkuttelevuutta ja kestävän liikkumisen vaihtoehtojen tarjoamista. 

Alta löydät kattavasti tietoa sähköautojen lataamisesta yrityksissä ja erilaisissa kohderyhmissä ja tarpeissa. Vastaamme myös yleisesti kysyttyihin kysymyksiin liittyen taloyhtiössä lataamiseen ja siihen liittyviin teemoihin.

 

sahkoauton lataus yrityksille

Tutustu myös muihin taloyhtiössä lataamisen sisältöihin​

Tietoa eri kohderyhmien latausratkaisuista

Kiinnostaako sähköautojen lataaminen työpaikalla?

Muutaman kartoittavan kysymyksen avulla opastamme sinut alkuun siinä, minkälaiset asiat vaikuttavat latausratkaisuun. Nettikartoituksen tekeminen ei sido sinua mihinkään.

Vastaat vain muutamaan kartoittavaan kysymykseen, niin asiantuntijamme on sinuun yhteydessä!

Yleisiä kysymyksiä sähköauton lataamisesta yrityksissä

Investoinnin näkökulmasta merkittävä osa kustannuksista tulee itse rakennus- ja asennustöistä, ei varsinaisista latauslaitteista. Kun latausvalmius rakennetaan kerralla kattavaksi, latauslaitteiden lisääminen eli latausjärjestelmän laajentaminen onnistuu jatkossa vaivattomasti ja pienin kustannuksin.

Latausvalmiuden toteuttamiseen myönnetään myös investointitukea.

Säästöt polttoainekustannuksissa, yrityksen CO2-päästöjen pienentäminen sekä sähköautojen lataamisen mahdollistamisen positiivinen vaikutus työnantajamielikuvaan ja brändiin ovat hyviä syitä panostaa sähköiseen liikenteeseen yrityksissä.

Lue lisää samannimisestä artikkelistamme Miksi yrityksen kannattaa hankkia sähköautojen latausratkaisu.

Suositeltavaa on valita latausjärjestelmälle operaattori, joka vastaa laitteiden toiminnasta ja huollosta.

Latauskulujen kohdentamisessa tärkeintä on tunnistautuminen. Yrityksen työntekijöillä voi olla henkilökohtainen tunnistautumisavain, esimerkiksi oma kulkukortti tai erillinen latausavain eli tägi. Lataustapahtuman aluksi työntekijä tunnistautuu laitteelle ja järjestelmään kirjautuu tieto siitä, kuka lataa. Näin lataustapahtumia voidaan seurata esimerkiksi kuukausitasolla.

Vierailijoille voidaan luovuttaa vastaavanlainen latausavain tai sitten latauslaitteet voidaan aktivoida etäyhteydellä.

Eri yrityksillä on sähköautojen lataamisen mahdollistamiseen erilaiset tarpeet. Sen lisäksi, että latauspisteiden määrät vaihtelevat, voi yrityksellä olla myös yksilöllisiä tarpeita. Lue alta, minkälaisia latausratkaisuja olemme toteuttaneet eri yrityksille.

Lue lisää artikkelistamme Miten eri yritykset hyödyntävät sähköautojen latausratkaisua.

Lataa opas yrityksessä ja työpaikalla lataamiseen

Tarvitsetko lisätietoa lataamisesta ennen päätöksen tekemistä? Siirry painikkeen kautta lataamaan laatimamme opas yrityksille, jossa pyrimme vastaamaan kaikkein olennaisimpiin asioihin, jotka liittyvät sähköauton lataamiseen yrityksissä ja työpaikoilla. Tämä on täysin maksutonta.

Scroll to Top

SOITA MEILLE
0207 350 330

LÄHETÄ SÄHKÖPOSTIA

asiakaspalvelu@plugit.fi

Ota yhteyttä asiantuntijaan

Oli mielessäsi pieni tai iso toive tai kysymys, jätä yhteystietosi ja me palaamme asiaan pikimmiten! Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään.

Asiani koskee*
Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Plugit Caas - oppaan lataus

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Asiantuntijatapaamisen ajankohta

Nimi*
Ehdota meille sinulle sopivaa ajankohtaa, palaamme pian asiaan.
Tietosuoja*

Taloyhtiön lataustapakartoitus

Kartoituksen tilaaja*
Tietosuoja*

Lataa ”Sähköauton latausjärjestelmä työpaikalle” -opas

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lataa ”Sähköauton lataus taloyhtiössä” -opas

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lataa ”Sähköauton kotilataus” -opas

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.