Sähköauton lataaminen taloyhtiössä

Sähköauton turvallinen lataaminen onnistuu myös taloyhtiöissä. Pelisäännöt tulisi sopia taloyhtiön kanssa etukäteen.

Sähköauton lataaminen onnistuu taloyhtiössä siinä missä omakotitalossakin. Sähköauton lataaminen ja sen mahdollistaminen kerrostalossa tai rivitalossa onkin nykyään jo yleinen tai yleistymään päin oleva tarve. Taloyhtiöltä on suositeltavaa kuitenkin aina pyytää lupa niin ajoneuvon lataamiseen kuin kiinteän latauslaitteen asentamiseenkin. Asukkaan ei siis tulisi ladata sähköautoa tai hybridiautoa ilman taloyhtiön erillistä lupaa esimerkiksi parkkipaikan lämmitystolpista.

Ajoneuvon lataamisen salliminen sekä sähköverkon mahdolliset uudistustoimenpiteet vaativat taloyhtiön hallituksen kokouksen pitämistä ja siellä asiasta päättämistä. Sähköauton lataamisen vaatimat tekniset toimenpiteet vaihtelevat mm. taloyhtiön iän sekä sähköverkon resurssien mukaan.

Useimpien taloyhtiöiden paikoitusalueita ei ole suunniteltu sähköautojen lataamiseen. Sähköauton lataamistapa taloyhtiössä riippuu paljon esimerkiksi ajoneuvosta sekä taloyhtiön paikoitustilojen teknisistä ominaisuuksista.

Sähköauton lataaminen taloyhtiössä tapahtuu helposti ja kätevästi älykkäällä latausjärjestelmällä

 

Vaihtoehtoja sähköauton lataamiseen taloyhtiössä

Kiinteästi asennettu latauslaite (auton käyttäjä kustantaa)

Asukas hankkii omalla kustannuksellaan sähköajoneuvon latauslaitteen omalle autopaikalleen. Kiinteästi asennettava latauslaite on aina suositeltavin vaihtoehto ladattavan ajoneuvon lataamiseen; lataaminen on sekä turvallista että käytännöllistä. Kiinteällä latauslaitteella autoa voidaan ladata suuremmalla virralla, sillä latauslaitteelle pyritään aina vetämään oma syöttöjohto pääkeskukselta tai kiinteistökeskukselta.

Taloyhtiössä on myös tärkeää huomioida kulujen kohdennus itse lataajalle, minkä vuoksi älykäs latausratkaisu on kannattava hankinta.

Latauslaitteet yhtiön hallitsemilla paikoilla

Sähköautojen latauslaitteita voidaan hankkia myös taloyhtiön toimesta (kaikkien osakkaiden suostumuksella) yhtiön hallitsemille autopaikoille. Tällöinkin on huolehdittava, että lataamiseen käytettävän sähkön maksaa sähköä kuluttava asukas.

Sähköauton lataaminen lämmitystolpasta (tai muusta tavallisesta suko-pistorasiasta)

Vaikka tämä on yksi vaihtoehdoista, sähköauton tai hybridiauton lataus lämmitystolpasta tulisi olla vain väliaikainen ratkaisu. Jos haluat tarkemmat syyt miksi, olemme vastanneet toisessa artikkelissa sähköautoihin liittyviin yleisiin kysymyksiin, kuten voiko sähköautoa ladata lämmitystolpasta tai tavallisesta pistorasiasta?

Sähköauton lataamisen kulujen kohdennus taloyhtiössä

Ladattavan ajoneuvon latauksen hinta vuodessa on noin kuusinkertainen tavallisen auton lämmitykseen verrattuna. Sähköauton lataamisesta aiheutuneet kustannukset tulisi sen vuoksi aina pystyä veloittamaan ladattavan ajoneuvon käyttäjältä. Sähköauton lataamisen edellytyksenä taloyhtiössä onkin yleensä se, että lataamiseen käytettävä energia on pystyttävä mittaamaan kustannusten kohdentamiseksi.

Toimintatavaksi sähkön laskuttamista varten voidaan ottaa esimerkiksi energiamittarin lukeman ilmoitus isännöitsijälle / taloyhtiölle neljännesvuosittain. Lisäksi voidaan sopia, että kerran vuodessa mittarinluennan voi suorittaa huoltomies, jolloin voidaan tarkistaa, että käyttäjän ilmoittamat lukemat täsmäävät. Kun latauspiste on asennettu, voi ensimmäisen erän maksaa etukäteen kuten takuuvuokran. Tällöin taloyhtiöllä on neljännesvuosi aikaa lopettaa sähkönjakelu, jos seuraavaa erää ei ole maksettu.

Tämä on kuitenkin jo vanhanaikainen ja tarpeettoman vaivalloinen tapa. Taloyhtiöissä sähköautojen lataamisessa kyse ei ole nykyään enää yksittäisistä latauslaitteista, vaan ennemmin kokonaisesta latausjärjestelmästä. Latausjärjestelmä ottaa huomioon kiinteistön ja lataajien tarpeet sekä lataamiseen tarvittavat ominaisuudet. Näitä ominaisuuksia on esimerkiksi lataajan tunnistaminen sekä laskutuspalvelu. Latauslaitteet ovat siis osa latausjärjestelmää.

Tällöin lataajan ei tarvitse huolehtia energiamittarin lukujen toimittamisesta isännöitsijälle tai taloyhtiölle ja vuorostaan laskutus on taloyhtiölle vaivatonta.

Varmista, että taloyhtiössäsi toteutuvat sähköauton lataamisen osalta nämä

Miten kannattaa edetä latausjärjestelmän hankinnassa?

  • Tarkistuta kiinteistön sähköverkko kartoituksen avulla
  • Saat asiantuntijaltamme eri asennusvaihtoehdot
  • Sopikaa kustannusten jakamisesta, esimerkiksi hankkiiko taloyhtiö latausjärjestelmän ja halukkaat osakkaat latauslaitteet
  • Tiedota asiasta kaikille asukkaille ja osakkaille ja pidä yhtiökokous
Ota yhteyttä

Asiani koskee*
Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Vinkki!! Tee tästä nopea nettikartoitus! Se ei sido sinua mihinkään.

Vieritä ylös

SOITA MEILLE
0207 350 330

LÄHETÄ SÄHKÖPOSTIA

asiakaspalvelu@plugit.fi

Ota yhteyttä asiantuntijaan

Oli mielessäsi pieni tai iso toive tai kysymys, jätä yhteystietosi ja me palaamme asiaan pikimmiten! Yhteydenotto ei sinua mihinkään.

Asiani koskee*
Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Plugit Caas - oppaan lataus

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Asiantuntijatapaamisen ajankohta

Nimi*
Ehdota meille sinulle sopivaa ajankohtaa, palaamme pian asiaan.
Tietosuoja*

Taloyhtiön lataustapakartoitus

Kartoituksen tilaaja*
Tietosuoja*

Lataa ”Sähköauton latausjärjestelmä työpaikalle” -opas

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lataa ”Sähköauton lataus taloyhtiössä” -opas

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lataa ”Sähköauton kotilataus” -opas

Oppaat sivulla

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.