fb

Sähköauton lataaminen taloyhtiössä

Sähköauton lataaminen onnistuu myös taloyhtiöissä. Pelisäännöt tulisi sopia taloyhtiön kanssa etukäteen.

Sähköauton lataaminen onnistuu taloyhtiössä siinä missä omakotitalossakin. Sähköauton lataaminen ja sen mahdollistaminen kerrostalossa tai rivitalossa onkin nykyään jo yleinen tai yleistymään päin oleva tarve. Taloyhtiöltä on suositeltavaa kuitenkin aina pyytää lupa niin ajoneuvon lataamiseen kuin kiinteän latauslaitteen asentamiseenkin. Asukkaan ei siis tulisi ladata sähköautoa tai hybridiautoa ilman taloyhtiön erillistä lupaa esimerkiksi parkkipaikan lämmitystolpista.

Ajoneuvon lataamisen salliminen sekä sähköverkon mahdolliset uudistustoimenpiteet vaativat taloyhtiön hallituksen kokouksen pitämistä ja siellä asiasta päättämistä. Sähköauton lataamisen vaatimat tekniset toimenpiteet vaihtelevat mm. taloyhtiön iän sekä sähköverkon resurssien mukaan.

Useimpien taloyhtiöiden paikoitusalueita ei ole suunniteltu sähköautojen lataamiseen. Sähköauton lataamistapa taloyhtiössä riippuu paljon esimerkiksi ajoneuvosta sekä taloyhtiön paikoitustilojen teknisistä ominaisuuksista.

Sähköauton lataaminen taloyhtiössä tapahtuu helposti ja kätevästi älykkäällä latausjärjestelmällä

Vaihtoehtoja sähköauton lataamiseen taloyhtiössä

Kiinteästi asennettu latauslaite (auton käyttäjä kustantaa)

Asukas hankkii omalla kustannuksellaan sähköajoneuvon latauslaitteen omalle autopaikalleen. Kiinteästi asennettava latauslaite on aina suositeltavin vaihtoehto ladattavan ajoneuvon lataamiseen; lataaminen on sekä turvallista että käytännöllistä. Kiinteällä latauslaitteella autoa voidaan ladata suuremmalla virralla, sillä latauslaitteelle pyritään aina vetämään oma syöttöjohto pääkeskukselta tai kiinteistökeskukselta.

Taloyhtiössä on myös tärkeää huomioida kulujen kohdennus itse lataajalle, minkä vuoksi älykäs latausratkaisu on kannattava hankinta.

Latauslaitteet yhtiön hallitsemilla paikoilla

Sähköautojen latauslaitteita voidaan hankkia myös taloyhtiön toimesta (kaikkien osakkaiden suostumuksella) yhtiön hallitsemille autopaikoille. Tällöinkin on huolehdittava, että lataamiseen käytettävän sähkön maksaa sähköä kuluttava asukas.

Sähköauton lataaminen lämmitystolpasta (tai muusta tavallisesta suko-pistorasiasta)

Vaikka tämä on yksi vaihtoehdoista, sähköauton tai hybridiauton lataus lämmitystolpasta tulisi olla vain väliaikainen ratkaisu. Jos haluat tarkemmat syyt miksi, olemme vastanneet toisessa artikkelissa sähköautoihin liittyviin yleisiin kysymyksiin, kuten voiko sähköautoa ladata lämmitystolpasta tai tavallisesta pistorasiasta?

Sahkoauton lataus tyopaikalla opas 2

Sähköauton lataaminen taloyhtiössä -opas

Lue oppaasta, mitä kannattaa huomioida ja miten hanke etenee.

Sähköauton lataamisen kulujen kohdennus taloyhtiössä

Ladattavan ajoneuvon latauksen hinta vuodessa on noin kuusinkertainen tavallisen auton lämmitykseen verrattuna. Sähköauton lataamisesta aiheutuneet kustannukset tulisi sen vuoksi aina pystyä veloittamaan ladattavan ajoneuvon käyttäjältä. Sähköauton lataamisen edellytyksenä taloyhtiössä onkin yleensä se, että lataamiseen käytettävä energia on pystyttävä mittaamaan kustannusten kohdentamiseksi.

Toimintatavaksi sähkön laskuttamista varten voidaan ottaa esimerkiksi energiamittarin lukeman ilmoitus isännöitsijälle / taloyhtiölle neljännesvuosittain. Lisäksi voidaan sopia, että kerran vuodessa mittarinluennan voi suorittaa huoltomies, jolloin voidaan tarkistaa, että käyttäjän ilmoittamat lukemat täsmäävät. Kun latauspiste on asennettu, voi ensimmäisen erän maksaa etukäteen kuten takuuvuokran. Tällöin taloyhtiöllä on neljännesvuosi aikaa lopettaa sähkönjakelu, jos seuraavaa erää ei ole maksettu.

Tämä on kuitenkin jo vanhanaikainen ja tarpeettoman vaivalloinen tapa. Taloyhtiöissä sähköautojen lataamisessa kyse ei ole nykyään enää yksittäisistä latauslaitteista, vaan ennemmin kokonaisesta latausjärjestelmästä. Latausjärjestelmä ottaa huomioon kiinteistön ja lataajien tarpeet sekä lataamiseen tarvittavat ominaisuudet. Näitä ominaisuuksia on esimerkiksi lataajan tunnistaminen sekä laskutuspalvelu. Latauslaitteet ovat siis osa latausjärjestelmää.

Tällöin lataajan ei tarvitse huolehtia energiamittarin lukujen toimittamisesta isännöitsijälle tai taloyhtiölle ja vuorostaan laskutus on taloyhtiölle vaivatonta.

Latausratkaisu taloyhtiöösi?

Me Plugitilla emme toimita pelkästään latauslaitteita, vaan huolehdimme myös siitä, että laitteet toimivat. Tämän olemme ratkaisseet ylläpito- ja huoltokokonaisuudella, joka on osa kokonaisratkaisua.

 

Latausjärjestelmien on kestettävä aikaa, käyttöä ja oltava skaalautuvia eli latauslaitteita voidaan tulevien vuosien aikana lisätä olemassaolevaan latausjärjestelmään.

Varmista, että taloyhtiössäsi toteutuvat sähköauton lataamisen osalta nämä

 • Useampi sähköauto voi ladata samanaikaisesti
 • Lataamisessa turvallisuus on avainasemassa, niin taloyhtiön kiinteistön kuin itse lataamisen osalta. Turvallisen lataamisen varmistamiseksi, sähköautoja ladataan siihen tarkoitetuilla latauslaitteilla.
 • Latauslaitteen käyttäjä voidaan tunnistaa
 • Näin lataamisesta aiheutuvat kulut voidaan ohjata suoraan lataajalle, eikä kenenkään tarvitse maksaa naapurin latauksista. Mikäli lataajalla on työsuhdeauto, voidaan latauskulut ohjata myös työnantajalle.
 • Latausjärjestelmän käyttöönotto sisältää ammattimaisen kartoituksen, suunnittelun, asennuksen, huollon ja ylläpidon
 • Taloyhtiöille kivuttomin ratkaisu on tilata avaimet käteen -ratkaisu, jolloin taloyhtiön ei tarvitse itse sopia aikatauluista eri tekijöiden kanssa vaan yksi kumppani hoitaa kaiken. Jo suunnitteluvaiheessa kannattaa miettiä, miten mahdolliset lataamiseen liittyvät kysymykset hoidetaan. Yksi vaihtoehto on latauskumppanin etäasiakaspalvelu, joka vastaa kysymyksiin ja voi esimerkiksi aloittaa lataamisen etänä.
 • Latausjärjestelmä ja latauslaitteet tukevat alan kehittyvää teknologiaa
 • Tämä tarkoittaa älykkäitä ja avoimeen protokollaan sopivia latauslaitteita (kansainvälinen OCPP-standardi). Uusimpia teknologian kehityksiä on ollut esimerkiksi aiemmin mainittu työsuhdeautoilijoiden latausmaksujen kohdistaminen suoraan työnantajalle.

  Miten kannattaa edetä latausjärjestelmän hankinnassa?

  • Tarkistuta kiinteistön sähköverkko kartoituksen avulla
  • Saat asiantuntijaltamme eri asennusvaihtoehdot
  • Sopikaa kustannusten jakamisesta, esimerkiksi hankkiiko taloyhtiö latausjärjestelmän ja halukkaat osakkaat latauslaitteet
  • Tiedota asiasta kaikille asukkaille ja osakkaille ja pidä yhtiökokous

  Latausratkaisu taloyhtiöösi?

  Jos olet kiinnostunut kuulemaan latausratkaisuista lisää tai haluat asiantuntijamme mukaan yhtiökokoukseen, voit tutustua palveluumme lisää alla olevasta painikkeesta.

  Voit olla kiinnostunut myös näistä

  Ota yhteyttä!

  Asiani koskee*
  Tietosuoja*
  Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

  Lataa "Sähköauton lataus taloyhtiössä" -opas

  Tietosuoja*
  Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

  Ota yhteyttä

  SOITA MEILLE

  0207 350 330

  LÄHETÄ SÄHKÖPOSTIA

  Asiani koskee*
  Tietosuoja*
  Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.