fbpx

Miten sähköauton lataus taloyhtiössä eroaa omakotitalossa lataamisesta?

Kun miettii sähköauton lataamista, voisi kuvitella, että kaikki toimii samalla tavalla riippumatta siitä asuuko omakotitalossa vai taloyhtiössä.

Asia ei kuitenkaan ole näin.

Seuraavaksi käymme läpi millä tavoin sähköauton lataus kotona eroaa omakotitalon ja taloyhtiön välillä.

Lataaminen omakotitalossa

Latauslaitteen asentaminen

Omakotitalossa sähköauton latauslaitteen asentaminen on melko suoraviivainen prosessi. Ennen latauslaitteen asentamista ammattilainen toteuttaa lataustapakartoituksen puhelimessa, jossa selvitetään minne latauslaite sijoitetaan ja kuinka pitkä matka tältä halutulta latauspaikalta on kodin sähköpääkeskukselle. Samalla selvitetään sähköpääkeskuksen koko ja tarvitaanko muutoksia sen suhteen.

Tämän jälkeen asentaja vetää kaapelit sähköpääkeskukselta latauslaitteelle ja testataan latauslaitteen toimivuus.

Jos haluat tutustua tarkemmin asennukseen ja siihen liittyviin toimenpiteisiin, olemme käsitellyt sitä toisessa blogijulkaisussa: sähköauton latauslaitteen asentaminen omakotitaloon.

Sähköauton lataamisen rajoittaminen

Mikäli kotisi sähköpääkeskuksen koko on 3x 25A, on suositeltavaa hyödyntää dynaamista kuormanhallintaa. Silloin sähkönkulutus pysyy autoa ladattaessa pääsulakkeen asettamissa rajoissa ja sinun ei siis tarvitse olla huolissaan esimerkiksi siitä, onko saunan sähkökiuas tai uuni samaan aikaan päällä.

Sähköauton lataamista voidaan rajoittaa myös ajallisesti, jolloin lataus tapahtuu vain tietyssä vaiheessa päivää, esimerkiksi yöllä.

Latauslaitteen hankinnan kesto

Omakotitaloon latauslaitteen saa hankittua todella mutkattomasti. Kun lataustapakartoitus on hoidettu, tarvitsee vain valita sopiva latauslaite. Lataustapakartoituksen yhteydessä Plugitin ammattilainen vielä neuvoo, mikä latauslaite olisi tarpeeseesi sopiva.

Plugit huolehtii lataamisen sujuvuudesta ja toimivuudesta, mutta emme kuitenkaan myy sähköä. Se tarkoittaa sitä, että latauslaitteiden ostaja voi itse valita mistä ostaa sähkönsä.

Jos olet harkinnut käyttäväsi auton mukana tulevaa tilapäislataukseen tarkoitettua latauslaitetta kotona lataamiseen, suosittelemme lukemaan miksi sähköautolle kannattaa hankkia kiinteä latauslaite.

Sahkoauton lataus tyopaikalla opas 2

Sähköauton lataaminen taloyhtiössä -opas

Lue oppaasta, mitä kannattaa huomioida ja miten hanke etenee.

Lataaminen taloyhtiössä

Latausjärjestelmä taloyhtiölle

Sähköauton latauslaitteiden hankkiminen taloyhtiölle etenee omakotitalon prosessista poikkeavasti. Koska tällä kertaa hankinnassa pitää ottaa huomioon koko taloyhtiö, sen sähköjärjestelmä sekä yhdenvertaisuus, mukaan tulee muutama lisäaskel.

Jos taloyhtiössä ei ole valmiutta sähköautojen lataamiseen

Mikäli taloyhtiössä ei ole ennestään latauslaitteita, on hyvin mahdollista, että latausvalmiutta ei ole vielä toteutettu. Taloyhtiössä latauslaitteiden ja latausvalmiuden hankkimiselle pitää kuitenkin saada taloyhtiön hyväksyntä, minkä takia aluksi on syytä pitää taloyhtiön yhtiökokous ja keskustella asiasta taloyhtiön osakkaiden kesken.

Jos tarve latausvalmiudelle on tunnistettu ja asiassa halutaan edetä, niin seuraavaksi ammattilainen tulee suorittamaan kartoituksen kiinteistön sähköverkosta. Voit tilata Plugitin ammattilaisen suorittamaan kartoituksen täältä.

Lisätietoa sähköauton lataamisesta taloyhtiössä

Sähköauton latauspiste taloyhtiöön – 4 vaihetta onnistuneeseen hankintaan Miksi taloyhtiön tulisi rakentaa latausratkaisu? Sähköauton lataaminen taloyhtiössä 9 yleistä kysymystä sähköautojen latauksesta taloyhtiössä

Dynaaminen kuormanhallinta taloyhtiössä

Dynaamisen kuormanhallinnan merkitys kasvaa huomattavasti, mitä enemmän taloyhtiöstä löytyy sähköauton lataajia. Jotta kiinteistön sähköverkko ei pääse ylikuormittumaan ja lataaminen on mutkatonta kaikille sähköautoilijoille, on erityisen tärkeää, että latausratkaisussa otetaan dynaaminen kuormanhallinta huomioon.

Dynaaminen kuormanhallinta tarkoittaa lyhyesti lataustehojen automaattista säätämistä kiinteistön sähkönsaatavuuden mukaan.

Voit tutustua dynaamiseen kuormanhallintaan lisää katsomalla videon aiheesta.

Taloyhtiön osakkaiden tasapuolinen kohtelu

Taloyhtiöissä hankintojen tulee olla tasapuolisia kaikille asukkaille, mikä koskettaa myös sähköautojen latauslaitteita. Tämä näkyy sekä itse latauslaitteen hankinnassa että lataamisessa.

Ensinnäkin on tärkeää, että taloyhtiön muiden osakkaiden kulut eivät kasva jonkun käyttäessä latauslaitetta ladatakseen sähköautoaan. Tästä syystä latauksen kulut pitää saada kohdistettua juuri latauslaitteen käyttäjälle, mikä on huomioitu Plugitin latausratkaisuissa.

Tämän lisäksi kaikille osakkaille pitää tarjota samanlaiset mahdollisuudet lataamiseen, mikä vuorostaan määrittää hankittavat latauslaitteet. Valittavat latauslaitteet voivat vaikuttaa tarvittaviin toimenpiteisiin ja sitä kautta myös hankinnan hintaan. Jos laitteet ovat esimerkiksi sidottu tiettyyn operaattoriin, tulee taloyhtiön sitoutua ostamaan myös laitteissa käytettävä sähkö latauslaitteiden toimittajalta.

Taloyhtiöissä hankinta kannattaa tehdä harkitusti niin, että latauslaitteita voidaan lisätä latausjärjestelmään tulevaisuudessa ja laitteet kestävät käyttöä. Me Plugitilla tarjoamme latausratkaisuja, jotka on suunniteltu kestämään eivätkä vaadi tietyn operaattorin käyttämistä. Voitte siis itse päättää, mistä laitteiden sähkö ostetaan. Jos olette miettimässä latauslaitteiden hankkimista taloyhtiöön, voitte kutsua Plugitin asiantuntijan mukaan yhtiökokoukseen.

Yhteenveto

Vaikka omakotitalossa ja taloyhtiössä voi sähköauton lataaminen näyttää ulospäin kovin samanlaiselta, on niissä kuitenkin merkittäviä eroja hankinnan, sähköverkon valmiuden sekä kulujen kohdistamisen kannalta.

Hankintaa miettiessä tärkeää onkin keskittyä omaa tarvetta käsitteleviin tietolähteisiin tai ottaa suoraan yhteyttä asiantuntijoihin.

Olemme apunasi sähköauton latausratkaisujen kaikissa vaiheissa, aina kartoituksesta toteuttamiseen ja laitteiden ylläpitoon.

Ota yhteyttä

Asiani koskee*
Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Scroll to Top

SOITA MEILLE
0207 350 330

LÄHETÄ SÄHKÖPOSTIA

asiakaspalvelu@plugit.fi

Ota yhteyttä asiantuntijaan

Oli mielessäsi pieni tai iso toive tai kysymys, jätä yhteystietosi ja me palaamme asiaan pikimmiten! Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään.

Asiani koskee*
Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Plugit Caas - oppaan lataus

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Asiantuntijatapaamisen ajankohta

Nimi*
Ehdota meille sinulle sopivaa ajankohtaa, palaamme pian asiaan.
Tietosuoja*

Taloyhtiön lataustapakartoitus

Kartoituksen tilaaja*
Tietosuoja*

Lataa ”Sähköauton latausjärjestelmä työpaikalle” -opas

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lataa ”Sähköauton lataus taloyhtiössä” -opas

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lataa ”Sähköauton kotilataus” -opas

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.