Sähköauton lataus kotona
Kotilatauslaitteen hankinta
Asiantuntijan oikein toteuttama kotilatausratkaisu on turvallisin ja toimivin vaihtoehto kotilataajalle. Latauslaite on tehokkaampi ja se sisältää älykkäitä ominaisuuksia.
Täytä tämän sivun alalaidasta löytyvä esikartoituslomake, se ei sido sinua mihinkään.
Suuri osa sähköautoilijoista lataa autoaan kotona, yleensä yön aikana.
Sähköauton lataaminen on helpointa ja turvallisinta siihen tarkoitetulla latauslaitteella. Sähköautoja, käyttötapoja ja käyttökohteita on erilaisia, joten ennen latauslaitteen toimitusta teemme puhelinkartoituksen. Kartoitusvaiheessa selvitämme, mikä on paras ratkaisu autosi lataamiseen sekä minkälainen asennustyö on kyseessä.
Oikea laitevalinta avain onnistuneeseen lataamiseen
Kiinteästi asennettava sähköauton kotilatauslaite valitaan aina tapauskohtaisesti siten, että se on sopiva sekä autoon että kyseiseen kiinteistöön. Ennen latauslaitteen valintaa kartoitetaan suunniteltu asennuspaikka, tuleeko laite ulos säiden armoille vai mahdollisesti katokseen tai autotalliin suojaan. Kiinteistön pääsulakkeiden koko tarkastetaan ja selvitetään, onko kiinteistön sähkökeskuksessa vapaita sulakelähtöjä. Latauslaite tarvitsee oman kaapelivedon suoraan pää- tai alakeskukselta.
Kysymyksiä ja vastauksia
EU:n aluella AC -latauksessa on standardoitu type2 -liitin. Liitin mahdollistaa kolmivaiheisen latauksen. Julkisten latauslaitteiden pistoke on aina mallia type2. Pääasiassa autot ovat type2 -liittimellä varustettuja, joskin liikenteessä on vielä myös type1 -liittimellisiä autoja, kuten Mitsubishi Outlander ja Nissan eNV-200. Lue lisää sähköauton latauspistokkeista artikkelista Latauspistoketyypit sähköautoille.
Latauslaite ja auto kommunikoivat ennen lataustapahtuman alkua. Auto tekee tällöin päätöksen siitä, kuinka paljon virtaa se pystyy ottamaan vastaan.
Esim. Julkinen latauslaite teho 22kW = 3 x 32A ja auton max. kyvykkyys 3.6kW = 1 x 16A. Kun auto kytketään latauslaitteeseen, auto kertoo latauslaitteelle pystyvänsä ottamaan vastaan 3.6kW = 1 x 16A. Laite rekisteröi tämän ja lataa autoa tällä teholla. Jos kaapelisi sopii autoon ja laitteeseen, voit ladata. Lue lisää kotilatauslaitteen valinnasta artikkelista Kotilatauslaite valitaan tapauskohtaisesti
Täysautoedun ollessa kyseessä, työnantaja on velvollinen maksamaan ladatun energian. Käyttöetuauton käyttäjä vastaa itse energiakustannuksista.
Latauslaitteen hankinta kotiin on kummassakin tapauksessa autoedun käyttäjän kustannus. Lisää aiheesta artikkelissa Kuka maksaa leasing-auton lataamisen?
Täysautoedun ollessa kyseessä, työnantaja on velvollinen maksamaan ladatun energian. Käyttöetuauton käyttäjä vastaa itse energiakustannuksista.
Latauslaitteen hankinta kotiin on kummassakin tapauksessa autoedun käyttäjän kustannus. Lisää aiheesta artikkelissa Kuka maksaa leasing-auton lataamisen?
Latauslaitteen hankkiminen omakotitaloon, sisältäen latauslaitteen ja asennuksen, maksaa 1500€ – 1700€ riippuen valitusta laitteesta ja asennuskohteen tyypistä. Latauslaitteen asennus on kotitalousvähennyskelpoinen.
Latauslaite on hyvä asennuttaa käyttövalmiiksi ennen auton saapumista. Kun auto saapuu kotiin, on kaikki valmiina ja auton käytön voi aloittaa turvallisesti ja vaivattomasti heti.
Latauslaitteen hankinta
Kaipaatko lisätietoa? Lue lisää Sähköauton kotilataus –oppaasta

Lue lisää
Esikartoituslomake
Täytä tästä esikartoituslomake. Asiantuntijamme on sinuun pian yhteydessä.


