fbpx

Sähköauton pikalataus — kaikki, mitä sinun tulee tietää

Latausasemat voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään latausnopeuden perusteella: peruslataus ja pikalataus. Tunnistat kumpi lataustapa on kyseessä kaapelin liittimestä.

Peruslataus

sahkoauton peruslataus

Pikalataus

sahkoauton pikalataus ccs

Jos termit, kuten hybridiauto ja täyssähköauto kuulostavat vierailta, suosittelemme tutustumaan ensin pikaisesti eri sähköautotyyppeihin.

Mitä auton pikalataus tarkoittaa?

Pikalataus-termillä tarkoitetaan yleisesti sähköauton lataamista yli 50kW tasasähköllä erillisellä, auton ulkopuolella olevalla latauslaitteella.

Nimensä mukaisesti pikalataus viittaa auton lataamiseen lyhyemmässä ajassa ja lyhyempään latausaikaan päästään käyttämällä korkeampaa lataustehoa. Kun perinteinen sähköauton lataus tapahtuu tyypillisesti 11-22 kilowatin teholla, on henkilöautojen pikalatausasemien tehoalue tyypillisesti 40–50 kilowattia.

Lataustehon määrää kuitenkin auto eikä latauslaite, ellei auton sallima maksimiteho ole enemmän kuin mitä laturi pystyy tarjoamaan. Pikalataukseen soveltuvassa autossa on myös erillinen liitin juuri tähän tarkoitukseen.

Pikalataus on tarpeen, jos

  • Halutaan alle tunnin lataus
  • Ajoneuvot tulee ladata päivällä nopeasti täyteen tai täydentää latausta kesken päivän
  • Ladattavan ajoneuvon akun koko on huomattavan suuri ja tarvittavan energian lataamiseksi tarvitaan huomattavan suuria tehoja

Sähköauton pikalataukseen liittyviä termejä

Pikalaturi = Korkeatehoinen latausasema, jonka latausteho on tyypillisesti 40-50 kilowattia. Täyssähköauton ajoakun lataaminen lähes täyteen tapahtuu noin tunnista puoleentoista tuntiin auton mallista riippuen. Pikalatauspisteiltä löytyy euroopassa CHAdeMO- ja/tai CCS-standardin liittimin varustetut latauslaitteet. Jos haluat tutustua enemmän eri pistoketyyppeihin ja niiden eroihin, voit lukea niistä lisää artikkelissamme latauspistoketyypit sähköautoille.

Suurteholaturi = Suurteholatureissa maksimiteho nousee tyypillisesti 150-350 kilowattiin. Vain osa markkinoilla olevista sähköautoista pystyy vastaanottamaan näin suuria lataustehoja.

Supercharger = Teslan omassa latausverkostossa käytettävä suurteholaturi. Supercharger latureiden latausteho on jopa 120kW, jolla useimmat Teslan mallit saa ladattua 80 % varausasteeseen noin 40 minuutissa.

Lue lisää erilaisista sähköautojen latauslaitteista

Yleisiä pikalaatamiseen liittyviä kysymyksiä

Miten auton pikalataus toimii?

Sähköautoilijalle pikalataus on helppoa: ajetaan latausasemalle, kytketään latausjohto ja aktivoidaan lataus. Tyypillisesti autoa ladataan pikalaturilla vain matkan jatkamiseen tarvittava määrä sen sijaan, että odotettaisiin ajoakun olevan täynnä.

Latauksen aktivointi tapahtuu tyypillisesti joko erillisellä RFID-latauskortilla tai mobiilisovelluksella. Esimerkkinä mobiilisovelluksen avulla lataamisesta käytämme Plugit Cloud -sovellusta.

Kauanko auton pikalataus kestää?

Auton pikalatauksen kesto riippuu käytettävästä latauslaitteesta sekä ladattavasta autosta. Pikalaturi, jonka latausteho on noin 40-50 kilowattia saa ladattua auton akun lähes tyhjästä 80% varausasteeseen noin tunnissa. Suurteholaturilla vuorostaan auto saadaan ladattua 80 % varausasteeseen jopa 15-30 minuutissa.Tällä latausajalla saadaan käytännössä noin 200-360km verran varausta autosta riippuen (Luvut pohjaavat vuoden 2021 autokantaan).

Yleisesti sähköauton latausajat ilmoitetaan 10-80% välillä. Yleisesti ottaen varausta tarvitaankin kodin ulkopuolella ladattaessa vain riittävästi matkan jatkamista varten sen sijaan, että auto ladattaisiin aina täyteen.

Paljonko auton pikalataus maksaa?

Sähköauton lataamisen hinnoitteluun on yleisesti käytössä kaksi tyyliä: minuuttipohjainen ja kilowattituntipohjainen.

Pikalataus on lähes aina minuuttihinnoiteltua eli sähköautoilija maksaa jokaisesta lataamiseen käytetystä minuutista. Syynä tälle on pikalatauspisteiden rajallinen määrä ja halu tarjota mahdollisuus pikalataukseen mahdollisimman monelle.

Kilowattituntipohjaista hinnoittelua vuorostaan näkee sekä peruslatureissa että osassa suurteholatureista. Tällöin autoilija maksaa lataamiseen käytetyn sähköenergian mukaan.

Ovatko suurteholaturit parempia kuin pikalaturit ja perinteiset vaihtosähköä käyttävät laturit?

Latauslaitteen valinta riippuu aina ladattavasta autosta sekä lataustarpeesta. Vaikka suurteholaturit tarjoavat nopeimman latauksen se ei tarkoita, että ne olisivat paras latausratkaisu. Esimerkiksi kotipihaan tai taloyhtiölle suurteholaturi ei yleensä ole järkevä ratkaisu, koska autoa ladataan kotona tyypillisesti useampia tunteja, esimerkiksi yön yli. 

Tällöin liian suurella teholla lataaminen liian pitkään tulisi korkeamman hinnan lisäksi myös vahingoittamaan auton akkua, jolloin akuston elinikä saattaa lyhentyä tai maksimikapasiteetti pienentyä.
Yleisesti suositeltavaa on, että pikalatureita ja suurteholatureita käytettäisiin vain pitkillä ajomatkoilla ja päivittäinen lataustarve hoidettaisiin pääsääntöisesti kotilatausasemilla ja pienemmillä lataustehoilla.

Vuorostaan kaupunkilataamiseen suurteholaturit tarjoavat nopeamman latausajan ajoneuvoille, jotka ovat yhteensopivia suurteholatauksen kanssa. Vierailun pituudesta riippuen pikalaturi voi kuitenkin olla riittävä ratkaisu.
Sähköauton lataajalle tämä tarkoittaa tottakai sen laitteen käyttöä, mikä paikan päältä löytyy. Yritysten ja julkisten toimijoiden kannattaa kuitenkin miettiä tarkkaan heidän tilanteeseensa sopivin ratkaisu, mitä varten on syytä varata asiantuntijoiden suorittama kartoitus.

Ota yhteyttä

Asiani koskee*
Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Scroll to Top

SOITA MEILLE
0207 350 330

LÄHETÄ SÄHKÖPOSTIA

asiakaspalvelu@plugit.fi

Ota yhteyttä asiantuntijaan

Oli mielessäsi pieni tai iso toive tai kysymys, jätä yhteystietosi ja me palaamme asiaan pikimmiten! Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään.

Asiani koskee*
Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Plugit Caas - oppaan lataus

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Asiantuntijatapaamisen ajankohta

Nimi*
Ehdota meille sinulle sopivaa ajankohtaa, palaamme pian asiaan.
Tietosuoja*

Taloyhtiön lataustapakartoitus

Kartoituksen tilaaja*
Tietosuoja*

Lataa ”Sähköauton latausjärjestelmä työpaikalle” -opas

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lataa ”Sähköauton lataus taloyhtiössä” -opas

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lataa ”Sähköauton kotilataus” -opas

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.