Viisi vinkkiä sähköauton kotilatauslaitteen valintaan

Sähköauton kotilatauslaitteen valintaan vaikuttavat muun muassa ladattavan auton merkki ja malli, kiinteistön sähköresurssit sekä laitteen ominaisuudet. Tsekkaa Plugitin viisi vinkkiä latauslaitteen valintaan!

1. Selvitä, kuinka nopeasti autosi latautuu

Toiset ladattavat autot latautuvat nopeammin kuin toiset. Latausnopeus riippuu auton ajoakuston koosta, mutta myös auton sisällä olevan kiinteän akkulaturin koosta. Markkinoilla tällä hetkellä olevat ladattavat hybridiautot latautuvat useimmiten 3,6 kW:n teholla (muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta). Täyssähköautojen kiinteän akkulaturin koko vaihtelee 3,6–22 kW:n välillä. Kärjistäen, mitä suurempi akkulaturi autossa on, sitä enemmän virtaa siirtyy ajoakustoon ja auto latautuu nopeammin.

Jos autosi kiinteän akkulaturin koko on 3,6 kW, voit ladata sitä myös suurempi tehoisilla latauslaitteilla, mutta auton latausnopeus on maksimissaan 3,6 kW / tunti.

Vastaavasti, jos autosi akkulaturi on kooltaan suurempi kuin 3,6 kW, auto latautuu sillä nopeudella, johon latauslaitteen maksimiteho on säädetty. Laitteella, jonka teho on 3,6 kW:a, auto latautuu enintään 3,6 kW:a tunnissa, vaikka akkulaturi olisi suurempi.


2. Varmista auton latauspistokkeen tyyppi

Markkinoilta löytyy erilaisia latauspistoketyyppejä, joista henkilöautojen peruslataukseen on kahta tyyppiä.

Tyyppi 1 (Type 1) -standardi on käytössä esimerkiksi Nissanin ja Mitsubishin ladattavissa autoissa.

Tyyppi 2 (Type 2) -standardi on käytössä eurooppalaisissa autoissa sekä Teslassa.

Rasiamallisen latauslaitteen etuna on sen soveltuvuus kaiken merkkisten autojen lataamiseen erillisen autokohtaisen latauskaapelin avulla.

Mikäli halutaan valita kiinteällä kaapelilla varustettu latauslaite, on tärkeää varmistaa kaapelin soveltuvuus omaan autoon. Kiinteäkaapelisen latauslaitteen etuna on sen helppokäyttöisyys, kun kaapelia ei tarvitse erikseen kaivaa esille.


3. Ota selvää autovalmistajan suosituksista

Useilla autovalmistajilla on omat suosituksensa latauslaitevalintaan. Uusien autojen kohdalla jonkin toisen kuin autovalmistajan suositteleman latauslaitteen käyttö saattaa johtaa auton takuun raukeamiseen.

Kysy tarvittaessa latauslaitesuosituksista lisää Plugitilta.


4. Mieti, mitä ominaisuuksia ja lisävarusteita tarvitset

Vikavirtasuojakytkin on latauslaiteasennuksissa pakollinen elementti. Jotkut latauslaitteet, esimerkiksi ABL Sursum, sisältävät sen valmiiksi. Mikäli vikavirtasuojaa ei löydy laitteesta, tulee sellainen lisätä asennukseen. Se asennetaan tapauskohtaisesti sähkökeskukseen, laitteeseen tai laitteen viereen koteloituna.

Vikavirtasuojakytkimen tehtävä on suojata latauslaitteen käyttäjiä vaarallisilta sähköiskuilta ja estää tulipaloja. Kytkimen toiminta tulee testata vähintään kaksi kertaa vuodessa.

Energiamittari on hyödyllinen lisävaruste, mikäli halutaan todentaa auton lataamiseen kulutetun energian määrä. Asunto-osakeyhtiöiden asukkaille asennettuihin latauslaitteisiin lähes jokaiseen asennetaan energiamittari, jotta sähkön kulutus voidaan laskuttaa asukkaalta toteutuneen kulutuksen mukaan. Myös työsuhdeautojen lataamisessa energiamittari on toisinaan tarpeellinen. Energiamittari on mielenkiintoinen lisävaruste myös omakotitaloasujalle, sillä sähkön hinnan tietämällä on helppo laskea auton lataamiseen kuluneet eurot ja verrata summaa bensatankilliseen.

Osaan laitteista saa integroituna energiamittarin. Muussa tapauksessa energiamittari voidaan asentaa sähkökaappiin tai koteloida kaapin tai latauslaitteen vierelle.

Kuormanhallintakomponentti on esimerkiksi Schneider Electricin latauslaitteisiin saatavilla oleva lisävaruste, joka vahtii kiinteistön sähkökuormitusta ja antaa latauslaitteelle tarvittaessa käskyn virran tiputtamiseen.


5. Huomioi myös tulevat tarpeet

Markkinoilla tällä hetkellä olevista ladattavista ajoneuvoista useimmat ottavat vastaan virtaa vain yhdestä vaiheesta. Tästä syystä yhdestä vaiheesta lataavalle autolle on perusteltua valita yksivaiheinen latauslaite, joka riittää täyttämään tämän hetken lataustarpeen.

Useat sähköautoilusta innostuneet ovat kuitenkin sitä mieltä, että myös heidän seuraavat autonsa tulevat olemaan ladattavia, jolloin he haluavat varmistaa, että laitteella pystyy lataamaan myös tulevia autoja. Tästä syystä useat latauslaitteen ostajat tilaavat latauslaitteensa heti kolmivaiheisena, jotta sitä ei tarvitse mahdollisen autonvaihdon yhteydessä vaihtaa. Latauslaitteen asennus pystytään tyypillisesti tekemään omakotitaloihin kolmivaiheisena, mutta ennen laitteen tilaamista on hyvä keskustella Plugitin kanssa, sillä joskus kiinteistöön on tarpeen tehdä lataustapakartoitus.

Ota yhteyttä

Asiani koskee*
Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Vinkki!! Tee tästä nopea nettikartoitus! Se ei sido sinua mihinkään.

Vieritä ylös

SOITA MEILLE
0207 350 330

LÄHETÄ SÄHKÖPOSTIA

asiakaspalvelu@plugit.fi

Ota yhteyttä asiantuntijaan

Oli mielessäsi pieni tai iso toive tai kysymys, jätä yhteystietosi ja me palaamme asiaan pikimmiten! Yhteydenotto ei sinua mihinkään.

Asiani koskee*
Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Plugit Caas - oppaan lataus

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Asiantuntijatapaamisen ajankohta

Nimi*
Ehdota meille sinulle sopivaa ajankohtaa, palaamme pian asiaan.
Tietosuoja*

Taloyhtiön lataustapakartoitus

Kartoituksen tilaaja*
Tietosuoja*

Lataa ”Sähköauton latausjärjestelmä työpaikalle” -opas

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lataa ”Sähköauton lataus taloyhtiössä” -opas

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lataa ”Sähköauton kotilataus” -opas

Oppaat sivulla

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.