fbpx

Sähköauton lataamisen hinta – mistä se muodostuu?

Sähköauton latauspisteiden hinnoittelu sekä sähköauton latauksen hinnan muodostuminen herättää tasaisin väliajoin keskustelua. Keskustelu oli kuumimmillaan sähkönhinnan ollessa huippulukemissa marras-joulukuussa 2022. Tässä artikkelissa avataan sekä hinnoittelun perusteita ja käytäntöä.

Kuka määrittää sähköauton lataamisen hinnan? 

Sähköauton lataamisen hinta hinnoitellaan joko kilowattiperustaisesti, aikaperustaisesti tai näiden kahden yhdistelmänä. Latauspisteen omistaja (esimerkiksi taloyhtiö) määrittelee lataamisen hinnan ja latauspisteen operaattori (esimerkiksi Plugit) on vastuussa ilmoitetun hinnan veloittamisesta lataajilta ja tilittämisestä asiakkaalleen eli latauspisteen omistajalle. 

Plugit on siis lataamisen palveluntarjoaja ja operaattori, joka ei myy sähköä tai määritä sähköauton latauksen hintaa ylläpitämillään julkisilla latauspisteillä tai taloyhtiöissä. Suunnittelemme kokonaisuuden, toimitamme laitteet, asennamme järjestelmän ja vastaamme sen toiminnasta mutta kohdekiinteistön sähkön hintaan tai sähköauton lataamisen hintaan emme voi vaikuttaa. 

sahkoauton lataamisen hinta
Moni tekijä vaikuttaa sähköauton lataamisen hintaan

Mitkä tekijät vaikuttavat sähköauton lataamisen hintaan?

Ensimmäinen kokonaishintaan vaikuttava asia on luonnollisesti sähkön hankintahinta, eli mihin hintaan sähköä ostetaan myyntiyhtiöltä, esim. Lumme, Fortum, Vattenfall tms. Sopimus voi olla kiinteähintainen tai pörssisähköön sidottu tai näiden kahden yhdistelmä.

Hankintahinnan lisäksi maksettavaksi tulee siirtomaksu, jonka perii sähköverkkoyhtiö, eli kiinteistön alueella olevan sähköverkon omistaja. Sähköverkkoyhtiö riippuu kiinteistön sijainnista eikä sitä voi omavalintaisesti vaihtaa. Esimerkiksi Helsingissä verkkoyhtiö on yleensä Helsingin Energia, eli tutummin Helen Oy.  

Sähkönsiirtomaksun mukana toimitetaan myös tieto tehomaksusta, joka määräytyy kuukauden korkeimman kulutuspiikin mukaan. Kulutuspiikillä tarkoitetaan kaikkien samaan aikaan käytössä olevien sähkölaitteiden aiheuttamaa huippukuormaa. Tehomaksu määrittyy arkipäivisin klo 07:00-22:00 välissä tapahtuvien kulutuspiikkien mukaan.  

Sähköyhtiöillä on erilaisia käytänteitä tehomaksun määräytymisessä, mutta yleisesti ottaen hetkelliset kulutuspiikit nostavat kuukausittaisen sähkölaskun summaa. Tehomaksun suuruus tarkistetaan esimerkiksi kuukausittain ja se muodostaa eräänlaisen kertoimen kulutetun sähkön kokonaissummalle. 

Tehomaksut voivat korottaa sähköautojen lataamisen hintaa merkittävästi

Jos kaikkia kiinteistön ajoneuvoja ladataan edes hetkellisesti samaan aikaan täydellä teholla ilman kuormanhallintaa, syntyy kulutuspiikki. Sähkösopimuksesta ja sähköverkkoalueesta riippuen yksikin kulutuspiikki kuukaudessa saattaa tarkoittaa satojen eurojen lisälaskua vaikka sähkön kokonaiskulutus pysyisi pienenä. 

Esimerkkilaskelma tehomaksun määräytymisestä taloyhtiössä, jossa ladataan kolmea sähköautoa: 

Autoilija 1. Omistaa Renault Zoe:n ja lataa maanantaisin. Hänen autonsa lataa 22kW teholla. 

Autoilija 2. Omistaa hybridin ja lataa joka päivä 3.7kW teholla. 

Autoilija 3. Omistaa Teslan ja lataa keskiviikkoisin 11kW teholla. 

Maanantaina Autoilija 1, joka lataa 22kW teholla ja Autoilija 2. joka lataa joka päivä 3.7kW teholla, aiheuttavat yhdessä 25,7kW kulutuspiikin. 

Tehomaksujen osuus siis tässä esimerkissä on 25,7kW * 5.58 € = 143,40 € 

Jos kuitenkin Autoilijat 1, 2- ja 3. lataisivat samaan aikaan, olisi heidän yhdessä aiheuttamansa tehopiikki 36,7 kW, joka tehomaksuina on 204,78 € 

Koska latausteho on tehomaksujen määrittävä tekijä, eikä latausmäärä, voivat nämä tehomaksut siis muodostua vaikka autoilijat lataisivat vain kerran kuukaudessa. 

Älykäs järjestelmä voi pienentää sähköauton lataamisen hintaa

Älykkäällä lataamisella tarkoitetaan järjestelmää, jossa lataustehon määrää säädellään automaattisesti ja reaaliaikaisesti latauslaitteista saatavan mittaustiedon perusteella. Älykkään järjestelmän ansiosta yksittäinen lataaja tai kokonainen taloyhtiö säästää rahaa ja samalla auttaa tasapainottamaan sähköverkkoa. Älykäs järjestelmä mahdollistaa myös sähköauton latauksen siirtämisen korkean kulutuksen ja kalliin hinnan ajanjaksolta edullisempaan ajankohtaan, esimerkiksi yön tunneille. Kello 22 jälkeen tehomaksuakaan ei muodostu. 

Plugit Finland Oy:n älykkäillä latausjärjestelmillä voidaan rajoittaa lataustehoa päiväsaikaan halutulle tasolle tai estää kokonaan. Tämä tarkoittaa, että voimme asettaa tehokatoksi vaikkapa 10kW, joka jaetaan lataajien kesken. Näin ollen että tehomaksun osuuskin on joka kuukausi vaiko ja se voidaan jakaa yhdenvertaisesti lataajien kesken. 

alykas latauspiste taloyhtioon
Älykäs latauspiste voi pienentää investointina sähköauton lataamisen hintaa

Lataamisessa riittää pohdittavaa

Mikäli kohdekiinteistöllä on käytössä pörssisähköön sidottu sähkösopimus, sähköautojen lataamisen hinnoittelussa pitää ottaa huomioon hinnanvaihtelu. Esimerkiksi latauspisteet omistavan taloyhtiön ostama sähkö voi olla ajankohdasta riippuen halvempaa tai kalliimpaa kuin vaikkapa hinnaksi asetettu 15snt / kWh. 

Käytännössä taloyhtiössä pitäisi siis määritellä seuraavat asiat:  

1. Paljonko sähköautojen lataamisen hinta saa olla? Mitä vähemmän tehomaksuja, sitä lähempänä sähköautojen lataamisen hinta voi olla sähkön ostohinnan ja siirtomaksun muodostamaa summaa. Toisaalta tehomaksun pitäminen pienenä edellyttää älykästä latausjärjestelmää, joka säätelee latausenergian määrää kokonaiskulutuksen ja ajankohdan mukaan. 

2. Montako käyttäjää jakaa peruskulut, kuten käyttöpaikkamaksut tai perusmaksut? Kerätäänkö nämä erillisenä vastikkeena, vai sisällytetäänkö ne sähköauton lataamisen hintaan? 

3. Onko latauslaitteilla oma käyttöpaikka eli voiko kulut eritellä kiinteistön muusta sähkönkulutuksesta? Vai sekoittuvatko auton lataamisen kustannukset saunan lämmitykseen kuluvien kilowattien kanssa? 

Kuulostaako monimutkaiselta? 

Me tiedämme kaiken lataamisesta jotta asiakkaamme ei tarvitse. 

Ota rohkeasti yhteyttä!

Ota yhteyttä

Asiani koskee*
Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Scroll to Top

SOITA MEILLE
0207 350 330

LÄHETÄ SÄHKÖPOSTIA

asiakaspalvelu@plugit.fi

Ota yhteyttä asiantuntijaan

Oli mielessäsi pieni tai iso toive tai kysymys, jätä yhteystietosi ja me palaamme asiaan pikimmiten! Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään.

Asiani koskee*
Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Plugit Caas - oppaan lataus

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Asiantuntijatapaamisen ajankohta

Nimi*
Ehdota meille sinulle sopivaa ajankohtaa, palaamme pian asiaan.
Tietosuoja*

Taloyhtiön lataustapakartoitus

Kartoituksen tilaaja*
Tietosuoja*

Lataa ”Sähköauton latausjärjestelmä työpaikalle” -opas

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lataa ”Sähköauton lataus taloyhtiössä” -opas

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lataa ”Sähköauton kotilataus” -opas

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.