fbpx

Miksi latausratkaisu kannattaa tehdä kerralla kunnolla?

Tilastokeskuksen mukaan uusia henkilöautoja rekisteröitiin helmikuussa 6 303. Henkilöautoista 12,5 prosenttia oli täyssähköautoja ja 21,6 prosenttia ladattavia hybridejä. Niitä rekisteröitiin yhteensä 2 145, mikä on 1,9 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Ladattavien ajoneuvojen lisääntyessä luonnollisesti myös lataustarve kasvaa. Moni tuore sähköautoilija onkin uuden edessä, kun auto pitäisi saada ladattua kotona.

Vastauksia vähintään yhtä paljon kuin kysymyksiä

Latausratkaisua etsivälle ehdotetaan toisinaan jos jonkinlaisia kotipatentteja ja pikavirityksiä. Valvova viranomainen Tukes, Sähköteknisen alan kansallinen standardointijärjestö Sesko sekä useat vakuutusyhtiöt kuitenkin suosittelevat turvallisuussyistä pitkäaikaiseen lataamiseen varsinaisen latausaseman käyttöä.

Suosituksista ja ohjeista huolimatta latausratkaisujen rakentaminen tuottaa päänvaivaa etenkin taloyhtiöissä. Yleisin syy erimielisyyksille on se, että kaikilla ei ole sähköautoa eikä näin ollen tarvetta latausratkaisulle. Niinpä kulut halutaan kohdentaa heille, jotka autoaan lataavat. Tosin tätä logiikkaa noudattaen hiekkalaatikkoon hankittava hiekka pitäisi maksattaa niillä, kenen lapset laatikossa leikkivät. Myös kysymykset parkkipaikkojen omistuksesta ja hallinnasta hämmentävät.

On myös syytä huomioida, että mikäli tarve lataamiselle on akuutti, taloyhtiön päätöksentekoprosessit eivät välttämättä taivu pikapäätöksiin. Hyvän hallintolain näkökulmasta ratkaisun tulisi kuitenkin yhdenvertainen ja mahdollistaa sähköauton lataus kaikille halukkaille.

Monta tapaa ladata

Ajoneuvon lataamiseen vaaditaan aina taloyhtiön lupa. Moni taloyhtiö onkin päätynyt kieltämään lämmitystolpasta tai autokatoksen pistorasiasta lataamisen kokonaan turvallisuussyistä. Osa on päätynyt pienillä muutostöillä parantamaan pistorasioiden soveltuvuutta lataamiseen asennuttamalla erillisen kulutusmittarin ja vikavirtasuojan.

Pistorasian muutostyöt edellyttävät jonkin verran sähkötöitä ja laitehankintoja. Lisäksi ennen asennustöiden aloittamista täytyy varmistua sähköliitäntöjen kunnosta. Pistorasioiden virittely tuottaa myös myöhemmin lisäkustannuksia mittarin lukemisen ja laskutuksen muodossa. Yksinkertaisempi ratkaisu on asennuttaa latauslaite joka taustajärjestelmään kytkettynä kohdentaa latauskulut oikeaan osoitteeseen ja laskuttaa ladatusta energiasta automaattisesti kuukausittain.

Pistorasioiden parantelu voi olla toimiva keino mikäli latauspaikkoja on vain muutama. Yksittäinen laite ei kuitenkaan ole järjestelmä eikä siihen ole mahdollista rakentaa esimerkiksi dynaamista kuormanhallintaa. Toki lataustehoa voi rajoittaa, mikä tarkoittaa käytännössä lataamisen hidastamista. Latausmäärien lisääntyessä kiinteistön sähkötekniset resurssit tulevat kuitenkin vastaan, sillä hyvin harvassa kiinteistössä on jätetty sähkökeskukseen kasvun varaa niin paljon että kapasiteetti kestäisi useamman täyssähköauton lataamisen yön yli.

Kohteeseen suunnitelmallisesti toteutetussa latausratkaisussa kartoitetaan kiinteistön sähkötekniset resurssit ja hyödynnetään kuormanhallintaa, eli latauslaitteet ottavat vain sen verran tehoa kuin järjestelmästä on mahdollista lataushetkellä irrottaa. Lataaminen tapahtuu kuitenkin aina mahdollisimman suurella teholla ilman tarpeettomia rajoituksia.

Laskutuksesta lisävaivaa

Latausteknologian lisäksi lataustapahtumien laskutukseen löytyy monta mahdollista toteutustapaa. Eräs yksinkertaistettu tapa on periä ajoneuvon lataajalta kiinteä kuukausimaksu riippumatta ladatun energian määrästä. Yhden hinnan määrittäminen voi kuitenkin olla hankalaa, sillä sama hinta ole yhdenvertainen ladattavan hybridin ja sähköauton omistajien kesken. Taloyhtiön tulisi vähintäänkin määritellä erillinen hinnasto lataustehoon ja akkujen kokoon perustuen.

Parkkipaikkakohtaisen kulutusmittarin asentaminen edellyttää että joku käy lukemassa mittarit ja isännöitsijä laatii laskut.

Autopaikalle asennetun latauslaitteen avulla ladatun energian määrää on helppo seurata lataussovelluksesta ja laskutuskin on mahdollista automatisoida. Näin ollen kenenkään ei tarvitse ruutupaperin kanssa kiertää lukemassa mittareita tai räknätä kilowattitunteja vastikkeeseen. Kukaan ei myöskään pääse kitisemään liian korkeasta tai matalasta kuukausiveloituksesta kun veloitus tehdään kulutuksen mukaan.

Kerralla kuntoon

Ajoneuvojen lataaminen ei ole ohimenevä ilmiö, joten sitä varten ei kannata viritellä väliaikaisratkaisuja. Asiat kannattaa hoitaa kerralla kuntoon niin niiden takia ei tarvitse tulevaisuudessa öitä valvoa.

Latausjärjestelmän asentaminen on kiinteistön kaikkien asuntojen arvoa nostava investointi riippumatta siitä, kuinka moni osakas autoaan lataa. Asiaa voi ajatella vaikka lasten leikkipaikan kannalta. Kaikki eivät laske liukumäkeä, mutta taloyhtiön kustantama leikkipaikka on asuntoa etsivän lapsiperheen näkökulmasta houkutteleva yksityiskohta. 

Jos jokainen latausmahdollisuutta kaipaava osakas toteuttaa jonkinlaisen latausratkaisun omalla vuorollaan ja omalla kustannuksellaan, johtaa se sekavaan tilanteeseen, jossa järjestelmän hallinnasta ja ylläpidosta syntyy erimielisyyksiä. Selkein ratkaisu on rakentaa kerralla kestävä, kokonaisvaltainen ja yhdenvertainen latausratkaisu.

Kaikki toimittamamme latauslaitteet edustavat alan kovinta kärkeä täyttäen tiukimmatkin kansainväliset sähkö-, laatu- ja turvallisuusstandardit. Kun markkinoiden parhaisiin laitteisiin yhdistetään tuorein teknologia ja älykkäät ratkaisut, voidaan puhua laadukkaasta ja kokonaisvaltaisesta latausratkaisusta. 

Tutustu sähköalan ammattilaisten ohjeisiin ja suosituksiin:

https://sesko.fi/standardointi/sahkoautot-ja-latausjarjestelmat/lataussuositus/

https://tukes.fi/-/lataa-sahkoautosi-turvallisesti#5457ddbe

https://tukes.fi/koti-ja-vapaa-aika/kodin-tekniikka-ja-sahko/sahkoauton-akku-ja-lataaminen#5457ddbe

https://www.lahitapiola.fi/tietoa-lahitapiolasta/uutishuone/uutiset-ja-tiedotteet/uutiset/uutinen/1509567945936

Ota meihin yhteyttä sivun alareunasta löytyvällä lomakkeella, niin sovitaan aika veloituksettomalle taloyhtiönne kartoitukselle: 

Ota yhteyttä

Asiani koskee*
Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Scroll to Top

SOITA MEILLE
0207 350 330

LÄHETÄ SÄHKÖPOSTIA

asiakaspalvelu@plugit.fi

Ota yhteyttä asiantuntijaan

Oli mielessäsi pieni tai iso toive tai kysymys, jätä yhteystietosi ja me palaamme asiaan pikimmiten! Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään.

Asiani koskee*
Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Plugit Caas - oppaan lataus

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Asiantuntijatapaamisen ajankohta

Nimi*
Ehdota meille sinulle sopivaa ajankohtaa, palaamme pian asiaan.
Tietosuoja*

Taloyhtiön lataustapakartoitus

Kartoituksen tilaaja*
Tietosuoja*

Lataa ”Sähköauton latausjärjestelmä työpaikalle” -opas

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lataa ”Sähköauton lataus taloyhtiössä” -opas

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lataa ”Sähköauton kotilataus” -opas

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.