fb

Sähköauton lataus taloyhtiössä

Sähköautojen lataus on kokemuskysymys

Sähköautojen yleistyessä ovat ne yhä tutumpi näky myös taloyhtiöiden parkkipaikoilla. Merkittävää taloyhtiöiden osalta on, että tavallisesta pistorasiasta tai lämmitystolpasta autoja ei kuitenkaan ole syytä ladata.

Ajoneuvon lataamiseen löytyy lataamiseen suunnitellut ja tarkoitetut laitteet. Perinteisestä pistorasiasta lataamiseen liittyy merkittäviä riskejä sekä hallinnollisia haasteita.

Nayttokuva 2022 4 13 kello 19.12.35

Tee nettikartoitus, jonka avulla opastamme sinua siinä, minkälaiset asiat vaikuttavat latausratkaisuun. Nettikartoituksen tekeminen ei sido sinua mihinkään.

Mietityttääkö sähköauton lataus taloyhtiössä?

Sähköautojen määrä kasvaa Suomessa tuhannen auton kuukausivauhtia ja suosion myötä lisääntyy myös tarve lataamiselle. Lataaminen tavallisista pistorasioista ei ole suositeltavaa ja on monella tapaa ongelmallista. 

Lue lisää sähköauton lataamisesta taloyhtiössä

 

Mitä tarkoittavat latauspisteet ja latausvalmius?  

Latauspiste tarkoittaa paikkaa, esimerkiksi omaa autopaikkaa mihin on asennettu lataamiseen tarkoitettu latauslaite. Latausvalmius on esimerkiksi koko taloyhtiön parkkihallin kattava tekninen järjestelmä, joka muodostuu kiskoista, kaapeleista ja kuormanhallinnasta. Kokonaiskustannusten ja yhdenvertaisuuden puolesta on usein järkevää hankkia latausvalmius kerralla kaikille kohteen autopaikoille, jolloin jokainen voi halutessaan hankkia latauslaitteen.  Toistaiseksi saa tukea  

On hyvin todennäköistä, että latauspisteprojekti tulee taloyhtiössä vastaan jossakin vaiheessa. Tällä hetkellä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA avustaa latauspisteitä rakentavia taloyhtiöitä korvaamalla 35 % toteutuneista kustannuksista. Edellytyksenä avustukselle on, että yhteisö rakentaa valmiuden vähintään viidelle latauspisteelle. Avustusta voi saada myös latauslaitteiden hankintaan.    

Lue lisää avustuksesta sähköautojen latausinfran rakentamiseen ARA:n sivuilta.

 

Laki edellyttää latauspistevalmiutta  

Maaliskuussa 2021 astui voimaan laki, joka edellyttää taloyhtiöitä rakentamaan isompien remonttien yhteydessä latauspistevalmiuden kaikille autopaikoille. Latauspistevalmius tarkoittaa pysäköintipaikan putkitusta tai kaapelointia niin, että siihen voidaan asentaa sähköauton latauspiste myöhemmin. Laki koskee kaikkia taloyhtiöitä, joissa pysäköintipaikkoja on enemmän kuin neljä. 

Taloyhtiöiden kannalta hyvä hetki latausmahdollisuuden hankkimiseksi on juuri nyt. Listasimme suunnittelun tueksi tärkeimmät perustelut lataushankkeen aloittamiseksi: Taloyhtiöt ratkaisevat sähköautoilun yleistymisen tahdin

Hanke kannattaa aina aloittaa kiinteistön kartoituksella, sillä silloin saadaan taloyhtiökohtaisesti tarkemmin selville se, mitä uudistetaan. Lue lisää kartoituksesta täältä. 

Turvallisen lataamisen lisäksi nousee kysymykseksi yhdenvertainen ja kustannustehokas latausratkaisu. 

Lue oppaasta, mitä taloyhtiön erityisesti kannattaa huomioida ja miten hanke etenee.

Miten lataaminen kannattaa toteuttaa?

Sähköautojen lataamisessa taloyhtiössä on syytä ottaa huomioon yhdenvertaisuus, eli kaikilla autopaikoilla tulee olla mahdollisuus ladata ajoneuvoa niin että virtaa riittää kaikille. Lisäksi tulee varmistua siitä, että latauskulut kohdistuvat lataajalle. Latausratkaisut räätälöidään aina kiinteistökohtaisesti lataustarpeiden mukaan.  

 

Kun latausratkaisu on suunniteltu ja toteutettu huolellisesti, itse lataaminen on helppoa ja vaivatonta. Kun latauskumppani tuntee teknisen puolen sekä lataajien tarpeet, voidaan ratkaisusta tehdä kestävä, joka kantaa pitkälle tulevaisuuteen. 

Lataaminen on turvallista

Sähköautojen lataamisen tulee olla turvallista. Latausjärjestelmä suunnitellaan niin, ettei se kuormita kiinteistöä eikä aiheuta vaaraa käyttäjille tai sivullisille. Turvallisin tapa ladata autoa on lataamista varten suunniteltu latauslaite.

 

Useampi sähköauto voi ladata samanaikaisesti

Sähköautoilijan toive on, että joka aamu voi lähteä liikkeelle täydellä akulla. Kun lataaminen pääsääntöisesti tapahtuu yön aikana, se tarkoittaa, että useampi auto lataa samaan aikaan. Latausjärjestelmässä kuormitusta hallitaan niin, että kaikille lataaville ajoneuvoille tarjotaan mahdollisimman paljon energiaa.

 

Lataamisesta aiheutuvat kustannukset voidaan kohdistaa

Osa autoilevista asukkaita ajaa satoja kilometrejä päivässä, osa vain muutamia. Siinä missä polttoaineen kulutus vaihtelee, vaihtelee myös ladattavan sähkön kulutus. Taloyhtiössä on syytä varmistaa, että kulutettu energia veloitetaan todelliseen mittaukseen perustuen. Latauslaite tunnistaa käyttäjän ja laite mittaa kulutuksen. Näin lataamisesta aiheutuvat kulut voidaan ohjata suoraan lataajalle, eikä kenenkään tarvitse maksaa naapurin latauksista. Mikäli lataajalla on työsuhdeauto, voidaan latauskulut ohjata myös työnantajalle.

 

Latausratkaisu sisältää ammattimaisen kartoituksen, suunnittelun, asennuksen, huollon ja ylläpidon

Latausratkaisu kannattaa tilata ammattilaiselta. Siinä missä vesi tulee kiinteistöön yhdestä putkesta ja ilman vuotoja, latausratkaisun tulee toimia, kun sitä tarvitaan. Asiantunteva kumppani ymmärtää käyttäjän tarpeet, kiinteistön resurssit ja rakentaa latausratkaisun kohteeseen ja tarpeeseen soveltuvaksi. Taloyhtiöille kivuttomin ratkaisu on tilata avaimet käteen -ratkaisu, jolloin taloyhtiön ei tarvitse itse sopia aikatauluista eri tekijöiden kanssa vaan yksi kumppani hoitaa kaiken. Jo suunnitteluvaiheessa kannattaa miettiä, miten mahdollisiin lataamiseen liittyviin kysymyksiin vastataan. Yksi vaihtoehto on latauskumppanin ylläpitoon kuuluva asiakaspalvelu, joka vastaa kysymyksiin ja voi esimerkiksi avustaa ongelmatilanteissa etänä.

 

Latausjärjestelmä ja latauslaitteet tukevat alan kehittyvää teknologiaa

Kun latauslaitteet edustavat alan kovinta kärkeä, ne täyttävät tiukimmatkin kansainväliset sähkö-, laatu- ja turvallisuusstandardit. Uusimpia teknologisia kehitysaskelia on ollut esimerkiksi aiemmin mainittu työsuhdeautoilijoiden latausmaksujen kohdistaminen suoraan työnantajalle. Se mahdollistaa helpon ja vaivattoman työsuhdeautoilijan kotilatauksien laskujen ohjauksen.

Projekti kannattaa aloittaa keskustelemalla taloyhtiössä osakkaiden tarpeista. Vaikka ladattavia autoja ei vielä olisi, se ei tarkoita, etteikö joku sellaista suunnittelisi. Esteenä sähköauton hankinnalla saattaa olla puutteellinen kotilatausmahdollisuus.

 

Kun lataustarpeita ilmenee, kannattaa aloittaa hanke kiinteistön kartoituksella. Kartoituksella selvitetään hankkeen kannalta oleelliset tekijät, kuten kiinteistön sähköliittymä, asennuspaikat sekä lataustarpeet. Taloyhtiönä saatte hankkeesta alustavan suunnitelman sekä budjettihinnan tai tarjouksen toteutukselle. Kun kustannukset ovat selvillä, on asiasta keskusteleminen yhdessä taloyhtiön asukkaiden kanssa huomattavasti yksinkertaisempaa.

 

Olemme käsitelleet tätä aihetta myös artikkelissa Sähköauton latauspiste taloyhtiöön – 4 vaihetta onnistuneeseen hankintaan.

Milloin kannattaa valita Plugit?

Me rakennamme aikaa ja käyttöä kestäviä latausratkaisuja, jotka toimivat nyt ja tulevaisuudessa.

Plugit on palveleva ratkaisutoimittaja. Meille Plugitilaisille se tarkoittaa, että otamme vastuun lataamisesta kaiken kaikkiaan muodostaen siitä latauspalvelukonseptin. Sinulle asiakkaana se mahdollistaa sen, että voit rauhassa keskittyä omaan arkeen, voitte luottaa siihen, että ajoneuvot tulee ladatuksi ja mikäli ongelmia tulee, me korjaamme ne.

 

Me uskomme henkilökohtaiseen palveluun yhdistettynä lujaan ammattitaitoon ja oikeisiin teknologiavalintoihin.

  1. Teemme kartoituksen, selvitämme lähtötiedot ja lataustarpeet. 
  2. Suunnittelemme kokonaisuuden, koostamme ratkaisumallit ja annamme ehdotuksen toteutuksesta. 
  3. Asennamme ja teemme sähkö- ja infraurakoinnit avaimet käteen -periaatteella. 
  4. Ylläpidämme ja huollamme. 

Tampereen Westendiin asennettiin koko parkkihallin kattava latausratkaisu. kun osakas haluaa siirtyä sähköautoon, asennetaan latauslaite olemassaolevaan valmiuteen omalle autopaikalle. Katso referenssivideo täältä. 

 

Vantaalla sijaitseva taloyhtiö Asunto Oy Vantaan Tähtikaari hankki latausratkaisun, joka sisälsi kymmenen sähköauton latauslaitetta. Syyt latauslaitteiden hankkimiseen oli selvät: Taloyhtiön kiinteistön arvon säilyttäminen ja sähköverkon tuominen nykypäivään niin, että se kestää vaikka jokaisella kymmenellä autopaikalla lataisi täyssähköauto tai ladattava hybridi.  Lue koko referenssitarina täältä. 

 

Tammisalossa asunto-osakeyhtiö Vanhaväylä 35:n taloyhtiössä ajatus latauspistokkeiden asentamisesta lähti liikkeelle yhden asukkaan siirryttyä hybridiautoon. 

Kolme rivitaloasuntoa ja yhden paritalon kattavassa latausratkaisussa jokainen asennettu latauspistoke tarjoaa tehoa 11 kilowattia. Lue koko referenssitarina täältä. 

 

Helsingissä Vallilassa korttelin Aleksis Kiven katu 39-41 autohallin sähköautojen latausinfra ja osakkaitten tilaamat latauslaitteet otettiin käyttöön marraskuussa 2020. Parin vuoden projektissa on nyt sähköistetty kolmessa peräkkäisessä Konepajan hallissa 14 taloyhtiön 402 autopaikkaa.  Lue koko referenssitarina täältä.

 

Pääset lukemaan kaikki taloyhtiöidemme referenssitarinat täältä. 

Meidät tunnetaan paitsi edelläkävijänä latausteknologiassa, myös erityisesti asiakaslähtöisistä palveluratkaisuista ja koko arvoketjun kattavasta avaimet käteen -ratkaisusta, joka sisältää ratkaisusuunnittelun, latauslaitteet, asennukset, ylläpidon ja pilvipohjaisen, skaalautuvan hallintasovelluksen. 

 

Plugit Finland Oy perustettiin vuonna 2012 palvelemaan kaikissa ajoneuvojen lataamiseen liittyvissä asioissa. Olemme olleet ensimmäisiä toimijoita rakentamassa Suomen sähköistä liikennettä.  Tänään Plugit on johtava suomalainen sähköisen liikenteen palveluntarjoaja, jonka missiona on luoda ja tuoda latausratkaisut sinne, missä ihmiset viettävät aikaa: koteihin, työpaikoille, kauppoihin ja liikekeskuksiin sekä auttaa ammattiliikennöitsijöitä muutoksen edessä.  Plugitin toimipisteissä ympäri Suomea työskentelee yhteensä noin 80 sähköisen liikenteen ammattilaista. 

 

Voit tutustua meihin ja tapaamme toimia lisää artikkelista Sähköautojen latausratkaisut – Tutustu tapaamme toimia

Lataamisen ylläpitopalvelut

Ylläpitopalveluumme sisältyy käyttäjäkohtainen lataustapahtumien veloitus henkilökohtaisen tunnistautumisen (RFID-tunniste tai mobiiliapplikaatio) avulla lataushinnoitteluun perustuen.


Ylläpitopalveluun sisältyvän laskutuspalvelun avulla huolehdimme ladatun energian veloituksesta käyttäjältä ja tilittää maksut sähköliittymän omistajalle sovituin aikavälein (kiinteistön sähköliittymän omistaja päättää ladattavan energian hinnoittelun Plugit Finlandille). Omien henkilökohtaisten lataustapahtumien seuranta tapahtuu Plugit App – puhelinsovelluksen kautta.


Asiakaspalvelumme palvelee henkilökohtaisesti 24/7 suomeksi ja englanniksi. Asiakaspalvelumme voi esimerkiksi aloittaa latauksen ja lopettaa latauksen, irrottaa latauskaapelin lukituksen latauslaitteesta tai uudelleenkäynnistää laitteen.

46DC84F7 D31B 42E7 A998 422603646B61
1
Plugit myyjat 2

Kutsu asiantuntija
yhtiökokoukseen

Latauspisteiden asennus taloyhtiön autopaikoille kannattaa aina aloittaa kartoituksella. Latauspisteiden määrä määritellään aina kunkin kohteen tarpeen mukaan. Kartoituksessa tutustumme taloyhtiöösi ja annamme vaihtoehtoja latausratkaisuissa.

Palvelumme toimii näin:

Plugit toimitusmalli 1
sähköauton lataus taloyhtiössä uudenmaankatu

Lataa opas

Taloyhtiöissä turvallisen lataamisen lisäksi nousee kysymykseksi yhdenvertainen ja kustannustehokas latausratkaisu. Lue oppaasta, mitä kannattaa huomioida ja miten hanke etenee.

Lue lisää lataamisesta

Ota yhteyttä

Asiani koskee*
Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lataa "Sähköauton lataus taloyhtiössä" -opas

Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Ota yhteyttä

SOITA MEILLE

0207 350 330

LÄHETÄ SÄHKÖPOSTIA

Asiani koskee*
Tietosuoja*
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.